Verkkouutiset

Kitarisaleikkaus voi kiihdyttää uniapnealapsen painonnousua

Uniapneaa potevat lapset usein parantuvat kita- ja nielurisojen leikkaamisella, mutta leikkaus voi vaikuttaa myös lasten painonkehitykseen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Yhdysvaltalaistutkijoiden mukaan lasten paino usein nousee leikkauksen jälkeen, mutta kaikille lapsille tästä ei ole lainkaan haittaa. Jo valmiiksi ylipainoisille painoa näyttäisi kuitenkin kertyvän helposti liikaa. Ennen leikkausta lievästi ylipainoisista joka toiselle liikakiloja kertyi niin, että heidän lihavuutensa paheni.

Obstruktiiviseen uniapneaan voi liittyä kasvun hidastumista, joten osalle lapsista painonnousu on tervetullutta. Ylipainoisten lapsipotilaiden painonkehitystä lääkärien olisi kuitenkin syytä seurata tarkoin leikkauksen jälkeen, jottei yhden ongelman ratkaiseminen aiheuta toista. Lihavuus myös altistaa uniapnealle.

Tutkimukseen osallistui 470 obstruktiivista uniapneaa potevaa 5–10-vuotiasta, joista puolet satunnaistettiin heti kita- ja nielurisaleikkaukseen ja puolet verrokkiryhmään, joka leikattiin vasta 7-kuukautisen seurannan jälkeen.

Tulokset julkaistiin Pediatrics-lehdessä ja niistä kertoi Uutispalvelu Duodecim.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)