Verkkouutiset

Attendon toimitilat Helsingin Ruoholahdessa. LEHTIKUVA/MESUT TURAN

Kilpailuviranomainen esittää Attendolle jättimäistä seuraamusmaksua

Kilpailu- ja kuluttajavirasto esittää Attendolle noin 4,4 miljoonan euron seuraamusmaksua yritystarkastuksen vastustamisesta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kilpailu- ja kuluttajaviraston mukaan Attendo vastusti sen kilpailulain nojalla tekemää tarkastusta, kun sen Attendon työntekijä poisti työkäytössä olleesta puhelimestaan tietoja tarkastuksen alkamisen jälkeen.

KKV teki Attendossa ja eräissä muissa hoiva-alan yrityksissä ja alan toimialajärjestössä ennalta ilmoittamattomia tarkastuksia 12.1.2023 alkaen. Tarkastuksilla KKV pyrki selvittämään, ovatko yritykset osallistuneet kilpailulaissa kiellettyyn yhteistyöhön ikääntyneiden tehostetun palveluasumisen markkinoilla.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Viraston mukaan tammikuun 2023 tarkastuksen aikana Attendon työntekijä, jonka viestienvaihtoa tarkastuksella oli määrä tutkia, poisti puhelimestaan työhön liittyviä WhatsApp-keskusteluja sekä puhelulokin.

KKV:n toimittamat tarkastukset kohdistuvat keskeisesti digitaalisessa muodossa olevaan sähköiseen viestintään, mikä korostaa rikkomuksen vakavuutta, koska digitaalinen aineisto on helposti tuhottavissa.

Tietojen poistamisen käytyä ilmi Attendo teki KKV:n kanssa yhteistyötä poistettujen keskusteluiden palauttamiseksi. KKV huomioi yhteistyön Attendolle esitettävän seuraamusmaksun suuruudessa.

KKV esittää seuraamusmaksua menettelyrikkomuksesta nyt ensimmäistä kertaa.

– Tarkastuksen vastustaminen tietoja poistamalla on moitittava ja vakava rikkomus. Kun yritykselle voidaan kilpailulain nojalla määrätä kilpailunrajoituksesta jopa kymmenen prosenttiin liikevaihdosta nouseva seuraamusmaksu, yritykselle ei saa olla houkuttelevaa pyrkiä välttämään mahdollista seuraamusmaksua hävittämällä tietoja tarkastuksen alettua, toteaa KKV:n ylijohtaja Timo Mattila.

Attendon mielestä esitys seuraamusmaksusta on kohtuuton

Attendo sanoo tiedotteessaan toimineensa välittömästi saatuaan tiedon viestien poistamisesta ja toimitti ne KKV:lle sellaisenaan. Yhtiön selkeitä ohjeistuksia vastaan rikkonut työntekijä ei ole enää töissä Attendolla.

– KKV:n tärkeänä tehtävänä on toimia kansalaisten ja yritysten tukena tiedon ja toimintaohjeiden tarjoajana, toiminnan riippumattomana valvojana ja ongelmien ennaltaehkäisijänä. Toimiva, riippumaton viranomaisvalvonta on olennainen osa avoimen yhteiskunnan toimintaa. Meillä ei ole mitään syytä vastustaa tarkastuksia, emmekä näin ole myöskään tehneet.

– Yhtiönä emme enempää ole voineet tehdä. Siksi KKV:n näkemys seuraamusmaksusta on kohtuuton, toteaa Attendo Suomen toimitusjohtaja Virpi Holmqvist.

Attendo ei yhdy KKV:n näkemykseen seuraamusmaksun esittämisessä ja antaa lausuntonsa asiassa markkinaoikeudelle kesän aikana.

Holmqvistin mukaan tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun KKV selvittää toimintaamme.

– Tämä on sen työtä ja olemme tehneet nyt – kuten edellisilläkin kerroilla – yhteistyötä tarjotaksemme kaiken mahdollisen tuen KKV:lle. Näissä tarkastuksissa ei ole koskaan selvinnyt mitään lain vastaista, ja olemme luottavaisia, että näin on tälläkin kertaa, Holmqvist sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)