Verkkouutiset

Kiinan presidentistä tehdään uutta Maoa – ajatukset ”iskostetaan lasten aivoihin”

Kiinan presidentti Xi Jingpingille rakennetaan vastaavaa henkilönpalvontakulttia kuin puhemies Maolle.

– Nämä ajatukset menevät oppikirjoihin, oppitunneille ja oppilaiden aivoihin, Kiinan opetusministeri Chen Baosheng sanoi Kiinaa johtavan kommunistisen puolueen puoluekokouksessa South China Morningin Postin mukaan.

Opetusministeri viittasi Kiinan presidentin Xi Jinpingin poliittiseen ideologiaan, josta tehdään osa Kiinan kommunistisen puolueen virallista oppia myöhemmin tällä viikolla.

Kiinaa on puhemies Mao Zedongin kuoleman jälkeen avattu, investoinnit ulkomailta ovat tulleet mahdollisiksi ja monella alalla toimii yksityisiä yrityksiä. Kaikki Kiinassa on kuitenkin edelleen tiukasti kommunistisen puolueen ohjauksessa. Keskeiset yritykset ovat valtion omistuksessa. Ihmisoikeudet toteutuvat heikosti.

Puhemies Maon kuoleman jälkeen ketään ole nostettu diktaattorin asemaan.

Xi Jinpingin ympärille on kuitenkin jo hyvän aikaa rakennettu henkilökultin elementtejä. Nyt puoluekokouksessa on ollut esillä mahdollisuus, että Xi nostettaisiin Maon rinnalle puolueen peruskirjaan.

Maon lisäksi myös Kiinaa vuosina 1978-1997 johtaneen Deng Xiaopingin nimi löytyy puolueen peruskirjasta, mutta se lisättiin kirjaan vastan Xiaopingin kuoleman jälkeen.

Siinä mielessä 64-vuotiaan Xin nimen lisääminen peruskirjaan olisi poikkeuksellista.

Puoluekokous päättyy tiistaina ja Xin asema määräytyy sen perusteella, millä sanoin Xin ideologia kirjataan puolueen peruskirjaan ja mainitaanko siinä Xin nimi.

Xi esitteli ohjelmansa puoluekokouksen aluksi. Se on nimeltään ”Ajatus uuden aikakauden sosialismiksi kiinalaisilla piirteillä”. Politbyroon jäsenet viittasivat kuitenkin dokumenttiin nimellä ”Xi Jinpingin ajatus uuden aikakauden sosialismiksi kiinalaisilla piirteillä”. Samaa nimitystä on käytetty kiinalaismediassa.

Xin nimen mainitseminen peruskirjaan lisättävässä dokumentissa tarkoittaisi sitä, että Xi nousisi kiistämättömäksi Kiinan johtajaksi.

Puoluekokousedustajat ovat viitanneet Xihin nimellä ”lingxiu”, joka on kunnioittavan sävyinen johtajaa tarkoittava sana, jota ei ole käytetty sitten Maon aikojen.

Uusimmat
MAINOS