Verkkouutiset

Kiinalaiset löytäneet jihadismin – jo 300 ISIS-taistelijaa

Kiina on ollut huolissaan IS-järjestön noususta Lähi-idässä. Kiinan hallitus pelkää, että IS-jihadistien toiminta vaikuttaa myös Xinjiangin maakunnan oloihin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Useista Irakin kurdialueen, Syyrian ja Libanonin turvallisuuslähteistä saatujen tietojen mukaan noin 300 kiinalaista taistelee Islamilaisen Valtion (IS/entinen ISIS) riveissä Irakissa ja Syyriassa, kertovat useat kansainväliset mediat viitaten Kiinan hallitusta lähellä olevaan People’s Daily -lehteen.

People’s Dailyn mukaan noin 300 Kiinan uiguuria, jotka kuuluvat Itä-Turkestanin islamilaiseen liikkeeseen (ETIM), ovat matkustaneet Syyriaan Turkin kautta liittyäkseen IS-järjestön riveihin.

Kiina on ollut huolissaan IS-järjestön noususta Lähi-idässä. Kiinan hallitus pelkää, että IS-jihadistien toiminta vaikuttaa myös Xinjiangin maakunnan oloihin.

Kiinalaisviranomaiset ovat raportoineet viimeisen vuoden aikana lukuisista uiguuri-islamistien suorittamista terrori-iskuista Xinjiangin maakunnassa.

Kiina ei ole aikaisemmin osoittanut halukkuutta osallistua Yhdysvaltain johtamaan sotilastoimintaan IS-järjestöä vastaan.

Viime viikonloppuna Finacial Times kuitenkin kertoi Kiinan luvanneen ilmatukea taistelussa jihadisteja vastaan. Mahdolliset iskut eivät kuitenkaan tapahtuisi Yhdysvaltojen johtaman liittouman mukana, vaan Kiina suorittaisi ne sen ulkopuolella.

Kiinalaisviranomiaset arvioivat syyskuussa, että noin 100 uiguuria on lähtenyt Lähi-itään.

Uiguurit ovat Kiinan Xinjiangissa ja Keski-Aasian valtioissa asuva turkkilaista uiguurin kieltä puhuva kansa. Heidän perinteinen uskontonsa on sunnalainen islam. Kiinan hallituksen mukaan pieni vähemmistö uiguureista kuuluu Al-Qaidaan sidoksissa olevaan Itä-Turkestanin islamilaiseen liikkeeseen.

Kiina on soveltanut monia keinoja yrittäessään saada islamilaisen ideologian omaavia kansalaisiaan kuriin. Hallitus on muun muassa kieltänyt islamiin kuuluvan ramadanin vieton. Hallitus on myös ajanut etnisten ryhmien välisisä avioliittoja estääkseen radikalisoitumista. Uiguureille on tarjottu erilaisia kannustimia, jos he menevät naimisiin han-kiinalaisten kanssa.

Lähteet: New York Post, Breitbart.com

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)