Verkkouutiset

Kiinan sotilaita harjoituksessa. / chinamil.com.cn

Kiina varoittaa: Jännitteet kasvavat, joukot valmiudessa

Maan asevoimat syyttää Yhdysvaltoja vaikeuksien lietsomisesta Taiwanin alueella.

Kiina on reagoinut vihaisesti Yhdysvaltain laivaston viimeaikaiseen toimintaan Taiwanin lähialueella.

Yhdysvaltain 7. laivaston Ticonderoga-luokan ohjusristeilijä USS Port Royal kulki tiistaina kansainvälisellä merialueella Taiwaninsalmen läpi. Laivaston tiedotteen mukaan kansainvälistä lakia noudattanut toiminta osoittaa maan sitoutuneisuuden avoimeen ja vapaaseen Tyynenmeren ja Intian valtameren alueeseen.

Kiinan kansanarmeijan itäinen sotilaspiiri väitti toimenpiteen lähettävän ”väärän signaalin” Taiwanin itsenäisyysmielisille. Kiina pitää demokraattista Taiwania itselleen kuuluvana kapinallismaakuntana.

Kansanarmeija syyttää Yhdysvaltoja ”draaman ja vaikeuksien” lietsomisesta ja jännitteiden kärjistämisestä Taiwaninsalmella.

– Itäisen komentoalueen joukot ovat korkeassa toimintavalmiudessa ja vastaavat kaikkiin uhkiin ja provokaatioihin kansallisen suvereniteetin puolustamiseksi, asevoimien tiedotteessa todetaan South China Morning Post -lehden mukaan.

Taiwanin puolustusministeriö kertoi kiinalaisen WZ-10-taisteluhelikopterin ylittäneen tiistaina hetkellisesti salmella sijaitsevan epävirallisen jakolinjan. Lähialueella havaittiin myös kaksi sukellusvenetorjuntaan suunniteltua KA-28-helikopteria.

Asiantuntijat ovat olleet erimielisiä siitä, miten Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa voi vaikuttaa Kiinan omiin strategisiin arvioihin. Venäjän sotilaallisten vaikeuksien ja länsimaiden voimakkaan vastareaktion on arveltu yllättäneen Kiinan ja mahdollisesti vähentäneen maihinnousun riskiä Taiwaniin.

Uusimmat
MAINOS