Verkkouutiset

Kiina uhkaa Britannian laivastoa sotatoimilla

Suurlähettiläs varoittaa Britanniaa lähettämästä laivoja Etelä-Kiinan merellä sijaitsevien saarten lähelle.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kiina on varoittanut mahdollisista sotilaallisista vastatoimista, jos Britannian laivasto lähettää aluksiaan kiisteltyjen saarten läheisyyteen Etelä-Kiinan merellä.

Kiinan Britannian-suurlähettiläs Liu Xiaoming torjui näkemyksen, jonka mukaan kuninkaallinen laivasto voisi purjehtia alueella vapaasti kansainvälisten sopimusten nojalla. Sky Newsin mukaan diplomaatti totesi, ettei Britannian tulisi tehdä ”muiden likaisia töitä”.

– Etelä-Kiinan meri on valtava, noin kolmen miljoonan neliökilometrin kokoinen alue. Me emme vastusta merenkäyntiä siellä, mutta älkää tulko 12 merimailin sisään Kiinan aluevesille. Jos ette tee sitä, niin asian suhteen ei ole mitään ongelmaa, Liu Xiaoming sanoi.

Myös Vietnam ja Filippiinit pitävät strategisesti tärkeitä Spratly- ja Paracelsaaria omana alueenaan. Yhdysvallat on syyttänyt Kiinan asevoimia alueen linnoittamisesta viime vuosien aikana. Kiinan mukaan väitteet laittomien sotilaslentokenttien rakentamisesta ovat ”kiusaamista ja provokaatioita”.

Yhdysvaltain laivasto kulkee alueella säännöllisesti vapaan merenkulun nojalla. Tarkoituksena on vastustaa Kiinan aluevaatimuksia.

Britannian entinen puolustusministeri Gavin Williamson ilmoitti viime vuonna laivaston lähettävän uuden HMS Queen Elizabeth -lentotukialuksen alueelle ensimmäiselle tehtävälleen. Williamsonin mukaan Britannian on oltava valmis käyttämään tarvittaessa ”kovaa voimaa” pelotevaikutuksena.

Pääministeri Boris Johnsonin hallitus vastasi suurlähettilään puheenvuoroon toteamalla, että Britannia vastustaa Etelä-Kiinan meren militarisointia ja puolustaa alueen vakautta. HMS Queen Elizabethin tehtävä on näillä näkymin siirretty vuoteen 2021.

Kiinan puolustusattasean mukaan purjehdus uhkaisi maiden välisiä suhteita.

– Jos Yhdysvallat ja Britannia haastavat tai loukkaavat yhdessä Kiinan suvereniteettia tai alueellista koskemattomuutta, tämä olisi vihamielinen toimenpide, attasea sanoi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)