Verkkouutiset

Kiina kehittää uutta asetta – iskisi USA:aan 14 minuutissa

Rakenteilla oleva tuulitunneli on osa suurvaltojen uutta asevarustelukilpailua.

Kiina on rakentamassa maailman kehittyneintä tuulitunnelia, joka kykenisi tuottamaan erittäin suuria nopeuksia, kertoo South China Morning Post.

Tällä hetkellä maailman tehokkain tuulitunneli on Yhdysvaltojen LENX-X-laitos New Yorkin osavaltiossa. Se pystyy luomaan ilmavirralle yli 30-kertaisen äänennopeuden.

– Kiina ja Yhdysvallat ovat aloittaneet uuden asevarustelukilvan hypernopeiden alusten kehittämisessä, sanoo pekingiläisen Beihang-yliopiston professori Wu Dafang.

Myös Kiinan valtiollinen CCTV-kanava kertoi uudesta tuulitunnelista lokakuun alussa. Projektissa työskentelevä tiedemies Zhao Wei toteaa, että tavoitteena on saada testilaitos valmiiksi vuoteen 2020 mennessä.

Kiinan poliittinen johto on asettanut kunnianhimoiset tavoitteet uusien aseohjelmien suhteen. Tuulitunnelikokeiden avulla voidaan merkittävästi vähentää myöhemmässä kehitysvaiheessa syntyviä ongelmia.

Lähivuosien kehitystyö koskee lentokoneita ja ohjuksia, jotka pystyvät lentämään Mach 5 -nopeudella tai sen yli, eli vähintään 6174 kilometriä tunnissa.

Tulevaisuudessa tämäntapaisia aluksia voitaisiin käyttää myös uuden sukupolven ohjuksina, joihin olisi mahdollista sijoittaa myös ydinkärki. Kiinasta ammuttu ohjus voisi lentää jopa 12 kilometriä sekunnissa, jolloin se saavuttaisi Yhdysvaltain länsirannikon alle 14 minuutissa.

Yhdysvallat suoritti vuonna 2011 koelennon miehittämättömällä HTV-2-lentokoneella, jonka ylin nopeus oli lähes 25 000 km/h. Testilento kesti tosin vain muutaman minuutin, minkä jälkeen alus putosi Tyyneenmereen.

Kiina teki maaliskuussa seitsemän onnistunutta testilentoa erittäin nopealla WU-14-liidokilla. Myös Venäjä, Intia ja Australia ovat viime vuosina tehneet koelentoja vastaavilla aluksilla.

 

Uusimmat
MAINOS