Verkkouutiset

Keskustasta aloite petoeläinten ampumisesta itsepuolustukseksi

Kansanedustaja Antti Kurvinen on jättänyt eduskunnalle lakialoitteen metsästyslain 2 luvun muuttamiseksi.

Antti Kurvisen (kesk.) esittämässä metsästyslain uudessa pykälässä säädettäisiin, että muiden säännösten estämättä riistaeläimen pyytäminen ja tappaminen olisi mahdollista sellaisessa hätävarjelu- tai pakkotilassa, jossa riistaeläin hyökkää ihmisen tai kotieläimen kimppuun, tai tulee ihmisten tai kotieläinten lähettyville ja välittömästi uhkaa ihmisten tai kotieläinten turvallisuutta.

Kurvisen mukaan lakialoite on laadittu erityisesti silmällä pitäen suurpetojen hyökkäyksiä ihmisiä ja kotielämiä, mukaan lukien metsästyskoirat, kohtaan. Aloitteen on allekirjoittanut 62 kansanedustajaa.

– Susikanta on lähtenyt räjähdysmäiseen kasvuun viime vuosina joka puolella Suomea. Uusia havaintoja tulee ihmisiltä koko ajan. Pohjanmaalla esimerkiksi Laihialla pelätään aivan kirkonkylän tuntumassa liikkuvia susia. Jotkut kunnat ovat jopa päätyneet kuljettamaan kaikki lapset kouluun susien pelon takia. Susiongelma koettelee ihmisten uskoa oikeusvaltioon ja viranomaisten toimintaan, sanoo Kurvinen.

– Laatimallani lakimuutoksella haluttaisiin varmistaa, että erityisesti suurpetojen, kuten susi, ilves ja ahma, tullessa uhkaavasti ihmisten asuntojen pihoille ja muille lähistöille, kansalaisella olisi selkeästi oikeus puolustaa itseään, perheenjäseniään ja kotieläimiään, hän selittää.

Kurvisen lakialoitteessa esitetään, että riistaeläin voidaan pyytää ja tappaa silloin, jos se on tarpeellista ihmiseen tai kotieläimeen kohdistuvan hyökkäyksen torjumiseksi, tai jos riistaeläin vaarantaa tai todennäköisesti vaarantaisi ihmisten tai kotieläinten turvallisuuden. Vaarantamista tai todennäköistä vaarantamista arvioitaessa on otettava huomioon tilanteen pakottavuus sekä muut olosuhteet tilanteessa.

Ruotsin metsästyslaissa on Kurvisen mukaan vastaava säännös.

Uusimmat
MAINOS