Verkkouutiset

Keskustan kansanedustaja Markus Lohi. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Keskustan Markus Lohi: Maakuntaveroa ei kannata Suomeen tuoda

Keskustan varapuheenjohtajan mukaan hallitus ei ole päättänyt, että Suomeen tulisi maakuntavero.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Keskustan varapuheenjohtaja, eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Markus Lohi sanoo, ettei hallitus ole päättänyt, että Suomeen tulisi maakuntavero.

Vasemmistoliiton varapuheenjohtaja, opetusministeri Jussi Saramo sanoi Verkkouutisten debatissa, että hallitus on päättänyt, että maakuntavero tulee osana sote-uudistusta tai muutoin Saramon mukaan ei tule sotea.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Minulla on ihan erilainen käsitys. Ei tällaista linjausta hallitus ole tehnyt, vaan hallitus on tehnyt linjauksia, että maakuntaveroa ja maakuntien monialaisuutta tarkastellaan yhdessä ja linjataan erikseen. Mutta ei siitä ole päätöksiä, että maakuntavero tulisi, Markus Lohi sanoo Verkkouutisille.

Parlamentaarinen maakuntaverokomitea on vastikään saanut selvityksensä tehtyä ja komitean lopputulos oli Lohen mukaan pitkälti se, että maakuntaveroon liittyy varsin suuria ongelmia.

– Minä olen ollut sitä mieltä, että siirtymäajan jälkeen maakuntavero voisi olla ihan järkevä, mutta nyt tuon parlamentaarisen työn jälkeen itsekin olen päätynyt muuttamaan kantaani. Olen kallistunut sille kannalle, ettei maakuntaveroa kannata Suomeen kovin herkästi tuoda, Lohi sanoo.

Parlamentaarinen komitea teki ensimmäisen, perusteellisen selvitystyön maakuntaverosta.

Maakuntaveroon liittyy suuria ongelmia

Lohen mukaan keskustalla ole virallista linjaa maakuntaverosta, mutta keskustalaisten ajatukset ovat yhtenäisiä.

– Uskoisin, että meidän ajatukset maakuntaveron suhteen ovat tämän selvityksen jälkeen kohtuullisen yhtenäisiä. Sen käyttöönottoon liittyy erityisen suuria ongelmia, ja se on vienyt varmasti laajemminkin keskustalta innostusta maakuntaveron käyttöönoton suhteen, Lohi kertoo.

Hänen mukaansa suurin ongelma maakuntaverossa on se, että käytännössä eri maakuntien veroasteet eriytyisivät hyvin voimakkaasti.

– Se tarkoittaisi sitä, että samantasoisista palveluista kansalaiset joutuisivat asuinpaikasta riippuen maksamaan erisuuruista veroa.

Lohen mukaan vero-erojen tasausjärjestelmän pitäisi olla voimakas ja kun valtio joutuisi kustantamaan kokonaisuuden, niin ei ole järkeä luoda veroa.

Keskustan reunaehtona maakuntaverolle on ollut, ettei se saa nostaa kokonaisveroastetta.

– Siihen liittyy niin paljon ongelmia, että en näe realismia sen etenemiseen näköpiirissä olevassa tulevaisuudessa.

Lohi sanoo, ettei hän tiedä, mihin päätökseen Saramo viittaa.

– Minulla ei ole tällaisesta päätöksestä tietoa, että hallitus olisi päättänyt maakuntaveron voimaantulosta, eikä keskustalla, Lohi toteaa.

LUE MYÖS:

Jussi Saramo: Maakuntavero tulee osana sotea tai sotea ei tule

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)