Verkkouutiset

Keskustan Laaninen: Kyse on enemmästä kuin luottamuksen loppumisesta

Keskustan puoluesihteeri Timo Laaninen kysyy, onko hallituksen riitapukareista kumpikaan tapojensa puolesta kelvollinen seuraavaan hallitukseen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Eduskunnan viimeinen viikko antaa paljon ajattelemisen aihetta seuraavaakin vaalikautta ajatellen, kirjoittaa keskustan puoluesihteeri Timo Laaninen Nykypäivä-lehdessä. Hän viittaa syntyneeseen tilanteeseen, jossa pääministeripuolue kokoomus ja valtiovarainministeripuolue SDP kaatoivat kilpaa hallituksen esityksiä viimeisissä äänestyksissä.

– Jopa ikuinen hallituspuolue RKP hermostui isojen hallituspuolueiden sähläämiseen ja ilmoitti kaatavansa opintotuen kiristykset, Timo Laaninen ihmettelee.

– Tällaista näytelmää ei ole nähty ainakaan vuosikymmeniin, liekö koskaan aikaisemmin yksikamarisen eduskuntamme historiassa. Hallituspuolueiden kansanedustajat hajottivat viime töikseen talon myös poliittisesti remonttikuntoon.

– Lähin vertailukohta lienee punamultahallitusten loppuvaihe ennen vuoden 1987 eduskuntavaaleja. Kyse taisi tuolloin olla myös henkilösuhteiden kiristymisestä, ei vain asioista. Silloinen pääministeri Kalevi Sorsa tokaisi perimätiedon mukaan jossain tilaisuudessa, että jatkossa hän keskustelee Paavo Väyrysen kanssa vain julkisen notaarin läsnä ollessa, hän muistaa.

Timo Laanisen mukaan ”niin SDP:n kuin kokoomuksen edustajat ovat todistaneet minulle yhtäpitävästi, että sinipunan eväät on tällä kertaa syöty. Viime viikon jälkeen onkin vaikea kuvitella näitä puolueita samaan hallitukseen seuraavien vaalien jälkeen”.

– Kyse on kuitenkin paljon enemmästä kuin nykyisen hallituksen pääpuolueiden keskinäisen luottamuksen loppumisesta. Kyse on myös koko poliittisen järjestelmämme uskottavuudesta ja luottamuksesta äänestäjien silmissä.

– Ei sen pitäisi olla mikään naurun asia hallituspuolueiden edustajille, että he itse lyövät hallituksen budjettikehyksiin satojen miljoonien eurojen aukon vain muutama viikko ennen vaaleja. En voisi kuvitellakaan vastaavaa menettelyä riitaisimmassakaan kunnanvaltuustossa.

Laaninen toteaa, että ”opposition edustajana minun kuuluisi tietysti olla lähinnä vahingoniloinen hallituksen mahalaskusta. Olenkin varma, että äänestäjät antavat tästä näytelmästä oman arvosanansa 19. huhtikuuta”.

– Mutta elämä jatkuu myös vaalien jälkeen. Suomen haasteet ovat niin suuret, että seuraavalta hallitukselta vaaditaan aivan poikkeuksellista keskinäistä luottamusta ja yhteistyökykyä. Sen on kyettävä kokoamaan laajemminkin suomalainen yhteiskunta sellaisten uudistusten tueksi, joilla Suomi saadaan uudelleen käyntiin.

– On pakko kysyä, että mistä niitä yhteistyöhön ja vastuunkantoon kykeneviä puolueita löytyy tarpeeksi vaalien jälkeen, kun niitä ei nykyisestä hallituksesta ole löytynyt enää moneen kuukauteen? SDP ja kokoomus ovat keskittyneet viime ajat toistensa kampittamiseen maan asioiden vastuullisen hoitamisen sijasta. Osaakohan kumpikaan niistä muuttaa tapojaan, jos jompikumpi on mukana seuraavassa hallituksessa? Sitähän odottaa vielä vaativampi urakka kuin Kataisen ja Stubbin hallituksia.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)