Verkkouutiset

Keskustakin luopuisi työvoiman saatavuusharkinnasta – tarpeetonta ja turhaa byrokratiaa

Myös keskusta esittää vaaliohjelmassaan ETA-alueen ulkopuolisen työvoiman saatavuusharkinnasta luopumista.

Suurista puolueista ainakin keskusta ja kokoomus ovat valmiita luopumaan ETA-alueen ulkopuolisen työvoiman saatavuusharkinnasta. Linjaus löytyy molempien puolueiden strategisista vaaliohjelmista.

– Se tarveharkinta tuskin on enää tarpeen ja välttämättä enää tätä päivää. Meillä on nimittäin sellainen tuntuma, että joka tapauksessa suomalaiset työnantajat ja yrittäjät pyrkivät löytämään ensisijaisesti kotimaista työvoimaa, koska se on helpompaa ja toimivampaa, keskustan ryhmäjohtaja Kimmo Tiilikainen perustelee.

Myös kokoomuksen ryhmäjohtaja Arto Satonen arvostelee nykyistä lainsäädäntöä työvoiman saatavuusharkinnasta.

Saatavuusharkinta tarkoittaa käytännössä sitä, että työnantajan on ETA-alueen ulkopuolelta rekrytoidessaan pystyttävä osoittamaan, ettei vastaavaa kotimaista työvoimaa ole tarjolla.

Saatavuusharkinta aiheuttaa Tiilikaisen mukaan yrityksille turhaa viivästystä ja byrokratiaa esimerkiksi sesonkitöissä. Se voi estää myös yrityksiä saamasta osaavaa työvoimaa.

– Niillä reunaehdoilla, että suomalaisia työehtoja noudatetaan, näemme, että se on yksi tarpeettoman tai turhan byrokratian muoto, Tiilikainen arvioi.

Vanhasen kaudella yritys tyssäsi

Edellinen keskustajohtoinen hallitus yritti jo purkaa nykyistä lainsäädäntöä. Saatavuusharkinnasta asteittain luopuminen oli kirjattu Matti Vanhasen 2007 aloittaneen kakkoshallituksen ohjelmaan. Asiaa koskeva hallituksen esitys raukesi kuitenkin vaalikauden loppumetreillä, koska sitä ei ehditty käsitellä.

Vaalien 2011 alla SDP:n piiristä esitettiin tuolloin tähän liittyen kovaa kritiikkiä. Loppuiko keskustalta rohkeus?

– Tokkopa tuo oli meistä kiinni, Tiilikainen vastaa.

Tiilikaisen mielestä jälkiviisaus ei tässäkään kannata, vaan nyt on syytä katsoa eteenpäin:

– On monia asioita, missä on ollut hetki, jolloin niitä olisi voitu ajaa eteenpäin, mutta jotka sitten ovat syystä tai toisesta rauenneet.

Jyrki Kataisen vuonna 2011 aloittanut hallitus linjasi taas ohjelmassaan, että nykyinen työvoiman saatavuusharkinta säilytetään.

Tiilikainen ei lähde priorisoimaan, kuinka keskeinen tavoite saatavuusharkinnasta luopuminen on keskustan kokonaispaketissa seuraavaa vaalikautta koskien.

– Ei niitä tavoitteita voi panna tärkeysjärjestykseen. Tämä on yksi asia, jolla voidaan helpottaa osaavan työvoiman saantia, ryhmäjohtaja linjaa.

Lue myös: ”Viime kädessä TE-toimisto harkitsee, minkätasoinen aasialainen kokki tarvitaan”

Uusimmat
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)