Verkkouutiset

Keskustaedustaja: Järkyttävää, että keskusta on tällaisissa mukana

Hannu Hoskosen mukaan budjetissa tehdään korvaamatonta vahinkoa.

Kansanedustaja, ympäristövaliokunnan puheenjohtaja Hannu Hoskosen (kesk.) mukaan hallituksen esityksessä ensi vuoden budjetiksi velanotto on sellaisella tasolla, että muutos kohti valtiontalouden tasapainoa pitää tehdä jo seuraavaa talousarviota laadittaessa.

Hoskonen sanoo esityksen sisältävän monia hyviä yksityiskohtia, mutta samalla esityksessä on kohtia, joiden hyväksyminen aiheuttaa korvaamatonta vahinkoa.

Kansanedustajan mukaan ensinnäkin kotimaisen energian väheneminen energiamarkkinoilla on Suomen huoltovarmuuden kannalta valtava riski.

– Turpeen veronkorotus tekee turpeen käytöstä yleensä taloudellisesti kannattamatonta. Turve on välttämätön seospolttoaine CHP-kattiloissa. Huonolaatuinen energiapuu tai kuorimassa tarvitsee aina tukipolttoaineen. Maatilat, broilerikasvattamot, kauppapuutarhat ja viherrakentaminen joutuvat ylipääsemättömiin vaikeuksiin turpeenkäytön loppuessa. Kotimainen turve korvataan nyt fossiilisilla polttoaineilla. Ilmastopolitiikan kannalta tilanne on järjetön. Nyt vaarannetaan Suomen huoltovarmuus tietoisella päätöksellä, Hoskonen varoittaa.

Turpeen korvaajaksi voimalaitoksissa on ehdotettu energiapuuta. Hoskosen mukaan tällaista puumäärää ei Suomen energiapuumarkkinoilla ole.

– Jo nyt ajetaan sellutehtaille tarkoitettua kuitupuuta suoraan voimalaitoksille poltettavaksi. Hallitusohjelmassa tämä on nimenomaan kielletty. Turpeen veron korotus 2,7 euroa MWh nostaa turpeella tuotetun energian hintaa niin, että on kannattavaa ajaa polttoon myös heikompilaatuista tukkipuuta. Tämä on kansantalouden kannalta valtavaa tuhlausta.

– Arvokkaan runkopuun polttaminen sotkee vähitellen metsäteollisuuden puuhuollon ja on täysin perusteltua sanoa, että lähiaikoina Suomesta suljetaan lisää metsäteollisuuden tuotantolaitoksia. Nyt vaarannetaan metsäteollisuuden tulevaisuus Suomessa. Investoinnit siirtyvät vähitellen pois maastamme toimintaympäristön muuttuessa. Järjetön ilmastopolitiikka lisää päästöjä ja tuhoaa suomalaisia työpaikkoja. Lisäksi etelämpää Euroopasta ostettua haketta on jo aloitettu laivata Suomen satamiin, Hoskonen toteaa.

Itä-Suomessa turpeen käytön loppuminen avaa Hoskosen mukaan markkinat venäläisen hakkeen voittokululle. Edelleen hän toteaa, että hallitus on unohtanut huoltovarmuuden kokonaan.

Keskustan Hoskosen mielestä pahinta hallituksen energialinjauksessa on Suomen omien energiavarojen museoiminen ja puuhuollon vaarantaminen.

– Koskaan Suomen historiassa ei omille energiavaroille ole asetettu käyttökieltoa näin totaalisesti. Turpeen ja puun toimiva yhteys on nyt rikottu. Se aiheuttaa nopeasti kasvavan riippuvuuden tuonti energiasta, tuhoaa pienten yritysten toimintaedellytyksiä ja tekee tuhansista ihmisistä työttömiä. Suomen kannalta päätös on tuhoisa ja vaikeuttaa maaseudulla asuvien ihmisten elämää kohtuuttomilla seurauksilla. On järkyttävää, että Suomen keskusta on tällaisissa päätöksissä mukana, Hoskonen toteaa.

Uusimmat
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)