Verkkouutiset

Keskustan Hannakaisa Heikkinen. LEHTIKUVA /EMMI KORHONEN

Keskusta: Maaseudulla pitää pystyä elämään

Keskustan mukaan suomalaiset pellot, metsät ja maa ovat ratkaisut.

– Puhtaat, kotimaiset, uusiutuvat ylös. Saastuttavat, ulkomaiset, uusiutumattomat alas. Silti sormella osoittaminen jatkuu. Silti syyllistäminen jatkuu. Silti järjettömyys jatkuu. Helsingin liha- ja maitopäätös on tästä viimeisin osoitus. Se on sulaa hulluutta. Silti hiili jatkaa täällä palamistaan, sanoi kansanedustaja Hannakaisa Heikkinen keskustan ryhmäpuheenvuorossa selonteosta kestävän kehityksen globaalista toimintaohjelma Agenda 2030:sta.

Hänen mukaansa joutuu kysymään, voivatko asioiden mittasuhteet olla enempää vääristyneet?

Heikkisen mukaan maailman johtajien kokous Skotlannissa antoi kuitenkin toivoa kahdesta syystä.

– Loppupäätelmiin tuli: fossiilisten ja etenkin hiilen käyttöä pitää vähentää. Toiseksi suurvallat Yhdysvallat ja Kiina alkavat yhteistyöhön. Tässä ovat asioiden mitat kohdallaan. Tässä on tietä tulevaisuuteen.

Heikkinen totesi välillä tuntuvan, että joillekin maaseutu ja maakunnat ovat vain raaka-ainereservaatteja.

– Kyllä, luonnonvarat ovat siellä. Jonkun pitää kuitenkin korjata sato. Hoitaa metsää. Päätösvalta metsien käytöstä tulee pitää meidän suomalaisten omissa käsissä. Se ei kuulu EU:lle.

Heikkinen sanoi, että maaseudulla ja maakunnissa pitää ylipäätään pystyä elämään.

– Maaseutu ja maakunnat ovat ihmisten koteja. Siksi keskusta ajaa hajauttavaa eikä keskittävää politiikkaa. Siksi koulutustakin pitää hajauttaa. Siksi ihmisillä pitää olla mahdollisuus kohtuuhintaiseen liikkumiseen. Emme hyväksy lisäkorotuksia polttoaineiden verotukseen.

Hänen mukaansa päästöjä saadaan alas arkea kurjistamatta.

– Ilman sormella osoittelua. Maanviljelijät, ruokamme tuottajat, haluavat myös kehittää toimintaansa ilman syyllistämistä järkevällä politiikalla. Puhtaat, kotimaiset, uusiutuvat ylös. Saastuttavat, ulkomaiset, uusiutumattomat alas, Heikkinen sanoi.

Uusimmat
MAINOS