Verkkouutiset

Keskusta halajaa paluuta 1960-luvulle: keskiolut Alkoon

Keskusta esittää vaaliohjelmassaan, että keskioluen myynti siirrettäisiin takaisin Alkoon.

Keskusta julkisti viikonvaihteessa eduskuntavaaliohjelmansa. Yksi sen osista on alun perin helmikuussa 2013 hyväkysytty alkoholipolitiikan kokonaisuudistuksen ohjelma.

Siinä todetaan, että ”alkoholihaittojen ennaltaehkäisyn kannalta tehokkain yksittäinen keino on Alkon ulkopuolisessa vähittäismyynnissä myytävien tuotteiden alkoholiprosentin rajoittaminen”.

– Siksi haluamme rajoittaa päivittäistavarakauppojen, kioskien ja huoltamoiden vähittäismyynnissä myytävien alkoholijuomien enimmäisalkoholirajaa 3,7 prosenttiin. Näin turvattaisiin Alkon monopoliasema, kun entistä suurempi osuus myytävästä alkoholista kulkisi monopolin kautta, ohjelmassa todetaan.

Keskustan puoluesihteeri Timo Laaninen vahvistaa Uudessa Suomessa, että puolueen tavoite on keskioluen saaminen pois vähittäiskaupoista. Laanisen mukaan asia nostettaneen esille hallitusneuvotteluissa.

Myös ns. kalja- tai viinaralli on keskustan silmätikkuna. Puolue haluaa, että matkustajatuonnille kirjataan EU:n verodirektiivien mukainen oman käytön ohjetaso ja säädetään sen ylittävälle tuontimäärälle ilmoitusvelvollisuus tullille.

– Näin helpotetaan tullin valvontatyötä tilanteissa, joissa on syytä epäillä, että EU:n sisältä tuotavat juomat eivät tule pelkästään omaan käyttöön.

Keskusta haluaa myös kieltää alkoholin mielikuviin perustuvan ulkomainonnan ja ennen kello 23 tapahtuvan televisio- ja radiomainonnan.

Keskiolut vapautettiin vuonna 1969, jolloin sitä sai myydä myös elintarvikeliikkeissä.

Keskustan alkoholilinjaukset ovat maanantaina nostaneet melkoista myrskyä sosiaalisessa mediassa.

”Kuinka vaikea on istua hiljaa ja odottaa vaalivoittoa? Näemmä liian vaikeaa”, tutkija Erkka Railo kysyy Twitterissä.

”Jos äänestää kepua, ei saa enää kepua”, toimittaja Tuomas Enbuske muotoilee.

Uusimmat
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)