Verkkouutiset

Keskosena syntyminen altistaa sydän- ja verisuonitaudeille

Keskosena ja etenkin pienenä keskosena syntyneet ovat muita alttiimpia sairastumaan sydän- ja verisuonitauteihin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tuoreen suomalaistutkimuksen perusteella tyttöjen ja poikien riskien taustalla saattaa kuitenkin olla eri tekijät.

Tulosten perusteella keskosuus lisää tytöillä etenkin verenpaineen kohoamista ja pojilla kolesteroliongelmia. Vaikutukset ovat sitä voimakkaammat mitä pienempänä lapsi on syntynyt, mutta jonkinlainen yhteys havaitaan myös vain lievästi ennenaikaisena syntyneillä.

Ennen 34. raskausviikkoa syntyneiden tyttöjen systolinen verenpaine oli keskimäärin 6,7 mmHg ja diastolinen verenpaine 3,5 mmHg korkeampi kuin täysiaikaisena syntyneiden. Pojilla vastaava ennenaikaisuus liittyi 7 prosenttia korkeampaan kokonaiskolesteroliin sekä 12 prosenttia korkeampaan LDL-kolesterolin ja apolipoproteiini B:n pitoisuuteen.

Tulokset vahvistavat näyttöä keskosuuteen liittyvistä pitkäaikaisista terveysriskeistä, mutta myös osoittavat niiden ulottuvan lievästi ennenaikaisiin lapsiin. Lievästi ennenaikaisten riskit ovat tosin selvästi pienempiä.

Tutkimuksessa hyödynnettiin 6 600 pohjoissuomalaisen kuusitoistavuotiaan terveystietoja, jotka oli kerätty osana Pohjois-Suomen syntymäkohortti -tutkimusta.

Tulokset julkaistiin arvostetussa Pediatrics-lehdessä ja niistä raportoi Uutispalvelu Duodecim.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)