Verkkouutiset

Kenttäpiispa Pekka Särkiö. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

Kenttäpiispa MT:lle: On yhä vähemmän niitä, jotka pitävät huolta yhteiskunnasta

Pekka Särkiön mukaan menetetään paljon, jos kodin, uskonnon ja isänmaan elämänkehys rikkoutuu.

Maaseudun Tulevaisuus on haastatellut kenttäpiispa Pekka Särkiötä. Hänen mielestään perinteiset arvot, koti, uskonto ja isänmaa ymmärretään nykyään usein väärin.

– Koti tarkoittaa tänään läheisiä ihmissuhteita, uskonto itselle tärkeää vakaumusta ja isänmaa hyvinvointivaltiota, joka pyrkii tarjoamaan kaikille ihmisille hyvän elämän kehdosta hautaan. Menetämme paljon, jos tämä turvallinen elämänkehys rikkoutuu, Pekka Särkiö sanoo MT:lle.

Pitkään seurakuntapastorina aiemmin työskennellyt Särkiö on puolustusvoimien ja rajavartiolaitoksen hengellisen työn johtava viranhaltija. Häntä huolestuttaa henkisen kriisinkestokyvyn heikkeneminen. Enää 65 prosenttia ikäluokkien miehistä suorittaa varusmiespalveluksen.

– Jos elämässä ei ole joutunut kertaakaan tilanteeseen, että pitää yrittää viimeiseen saakka, on vaikea pärjätä työelämässä. Siellä tarvitaan samaa sinnikkyyttä kuin armeijassa, hän kuvailee.

Hänen mukaansa suuri joukko nuoria miehiä on syrjäytymässä, ja mielenterveys- ja päihdeongelmat kasaantuvat samoille ihmisille.

– Meillä on yhä vähemmän niitä, jotka maksavat veroja ja pitävät huolta yhteiskunnasta. Ennen kaikkea syrjäytyminen on nuorille henkilökohtainen tragedia.

Noin 90 prosenttia varusmiehistä on jonkin uskonnollisen yhdyskunnan jäsen, suurelta valtaosaltaan evankelisluterilaisen kirkon. Siviilipalvelusvelvollisista kirkkoon kuuluu alle 50 prosenttia.

– Jostain syystä kirkkoon kuuluminen ja varusmiespalveluksen suorittaminen korreloivat keskenään.

Uusimmat
MAINOS