Verkkouutiset

Kenraali paljastaa: USA käytti 500 miljoonaa neljän syyrialaistaistelijan koulutukseen

Yhdysvaltojen sotilaskoulutusohjelma Syyriassa on epäonnistunut pahasti.

Yhdysvallat on käyttänyt noin 500 miljoonaa dollaria eli yli 440 miljoonaa euroa projektiin, jonka tavoitteena oli kouluttaa yli 5 000 syyrialaista kapinallistaistelijaa sotimaan ISIS-jihadistijärjestöä vastaan.

Hankkeen lopputulos ei kuitenkaan vastannut suunniteltua.

”Puhutaan neljästä tai viidestä miehestä”, Yhdysvaltain asevoimien sotatoimialueen päämajan (USCENTCOM) komentaja kenraali Lloyd Austin tunnusti keskiviikkona Yhdysvaltain senaatin puolustusvaliokunnan edessä.

Asiasta uutisoi Guardian.

Samassa kuulemistilaisuudessa puhuneen Yhdysvaltojen puolustusministeriön poliittisen alivaltiosihteerin Christine Wormuthin mukaan ohjelmasta tuli toivottua pienempi. Hän totesi, että koulutuksessa on kuitenkin edelleen noin 100–120 taistelijaa.

”He saavat mahtavaa koulutusta”, hän puolusteli.

Ohjelmaan haetaan noin 600 miljoonan dollarin eli noin 530 miljoonan euron lisärahoitusta.

Sekä Wormuth että Austin puolustivat tilaisuudessa Yhdysvaltoijen ISIS-järjestön vastaista strategiaa. Valiokunnan senaattorit suhtautuivat siihen kuitenkin varsin kriittisesti.

”On uuden suunnitelman aika”, sanoi missourilaissenaattori Claire McCaskill (d.).

Hän suhtautui lisärahoitusvaatimukseen ivallisesti, todeten, että kyseessä on suuri summa sotilaista, joiden ”määrä voidaan laskea sormilla ja varpailla”.

Puolustusvaliokunnassa keskusteltiin myös Venäjän toimista Syyriassa. Wormuth ja Austin pitivät molemmat selvänä, että Venäjä kokoaa joukkoja Syyriaan. Niiden tarkoitus on kuitenkin edelleen hämärän peitossa.

”Emme todellakaan tiedä, mitä he aikovat”, kenraali Austin totesi.

Uusimmat
MAINOS