Verkkouutiset

Kelalta paimenkirje lääkäreille vahvoista opioideista

Palautteen tarkoitus on saada lääkärit määräämään vahvoja opioideja vain harkitusti.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kela lähettää toukokuun lopussa palautekirjeen niille lääkäreille ja hammaslääkäreille, jotka ovat vuoden 2018 aikana määränneet vahvoihin opioideihin kuuluvia oksikodonia tai fentanyyliä muille kuin syöpää sairastaville potilaille, jotka ovat ostaneet kyseisiä lääkkeitä vähintään kolmeksi kuukaudeksi.

Palautteen tarkoitus on saada lääkärit ja hammaslääkärit määräämään vahvoja opioideja vain harkitusti, muistuttaa niiden pitkäaikaisen käytön ongelmista ja edistää rationaalisen lääkehoidon toteutumista.

Opioidien valintaan palautteen aiheeksi vaikutti muun muassa Yhdysvaltojen opioidikriisi. Siellä lääkärit ovat määränneet potilaille kipulääkkeiksi vahvoja opioideja, mikä on johtanut vakavaan huumeongelmaan.

– Myös Suomessa sairausvakuutuksesta korvattavaa oksikodonia ostaneiden määrä on kasvanut viime vuosina merkittävästi, sanoo tutkimuspäällikkö Leena Saastamoinen Kelasta.

Osa saa palautteen touko–kesäkuun vaihteessa, loput ensi syksynä.

Kela on lähettänyt lääkäreille palautetta lääkemääräyksistä jo vuodesta 1997.

– Viime vuosina palautetta on lähetetty kohdennettuna sellaisesta lääkkeiden määräämisestä, johon voi liittyä selkeitä haittoja, Saastamoinen sanoo.

Vuonna 2017 palaute kohdistettiin niille lääkäreille ja hammaslääkäreille, jotka olivat määränneet parasetamolin ja kodeiinin yhdistelmävalmistetta suuren määrän (vähintään 100 tablettia) potilaalle, joka ei ollut käyttänyt kyseistä lääkettä vähintään kolmeen vuoteen.

Viime vuonna palautetta lähetettiin niille lääkäreille ja hammaslääkäreille, jotka olivat määränneet amitriptyliiniä, nortriptyliiniä tai pregabaliinia yhdellekin vähintään 75-vuotiaalle.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)