Verkkouutiset

Kokoomuksen kansanedustajat Sari Sarkomaa (vas.) ja Paula Risikko. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Kela-korvausten leikkaaminen tyrmistyttää – ”kylmää ja kovaa politiikkaa”

Kansanedustajien mukaan tasoa pitäisi leikkausten sijaan nostaa.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtajan Sari Sarkomaan ja kansanedustaja Paula Risikon mielestä yksityisen sairaanhoidon Kela-korvauksia ei pidä poistaa tai leikata, vaan korvausten tasoa pitäisi pikemminkin nostaa.

Sosiaali- ja terveysministeriö on asettanut parlamentaarisen työryhmän, jonka tavoitteena on terveyspalveluiden monikanavarahoituksen purkaminen, mikä tarkoittaisi muun muassa Kela-korvausten lakkauttamista.

– Yksityisen sairaanhoidon Kela-korvauksia käyttää vuosittain noin kaksi miljoona suomalaista. Niiden poistaminen kasvattaisi hoitojonoja, kun merkittävä osa yksityisistä lääkäri- ja hammaslääkärikäynneistä siirtyisi julkisten terveyspalvelujen piiriin, Risikko sanoo tiedotteessa.

– Muualla Euroopassa puretaan koronan kerryttämää hoitovelkaa. Niin pitäisi toimia Suomessakin. On kylmää ja kovaa politiikkaa, että Suomessa vasemmistohallitus tekee hoitoon pääsyn vaikeuttamiseen johtavia toimia. Hallitus päätti kehysriihessä 2020 yksityisen hoidon Kela-korvausten leikkaamisesta runsaalla 40 miljoonalla eurolla vuodesta 2023 alkaen paikatakseen hoitajamitoituksen toimeenpanosta puuttuvaa 140 miljoonan euron rahoitusaukkoa, Sarkomaa sanoo.

Myös Elinkeinoelämän keskusliitto (EK) ja palkansaajakeskusjärjestöt Akava, STTK ja SAK vastustavat monikanavarahoituksen purkamista ja Kela-korvausten poistamista.

Järjestöjen mukaan korvausten poistaminen pahentaisi julkisten terveyspalvelujen saatavuusongelmia sote-uudistuksen toimeenpanolle kriittisenä ajankohtana.

Uusimmat
MAINOS