Verkkouutiset

KD:n Räsänen velvoittaisi turvapaikanhakijat kotouttavaan työtoimintaan

Turvapaikanhakijoiden suomalaiseen yhteiskuntaan sopeutumisen kannalta olisi tärkeää, että he pääsivät nopeasti kiinni suomalaiseen työelämään, sanoo kansanedustaja Päivi Räsänen (kd.).

– Työtoimintaan osallistuminen tuo mielekästä tekemistä arkeen ja ehkäisee myös turhautumista ja sen kielteisiä seurauksia. On kuitenkin tärkeää, että maahan tulleet eivät syrjäytä suomalaisia työttömiä työnhaussa, Päivi Räsänen huomauttaa tiedotteessaan.

Turvapaikanhakija voi saada työluvan kolmen kuukauden maassa oleskelun jälkeen, mikäli hänellä on rajanylitykseen oikeuttavat asiakirjat kunnossa. Ilman asiakirjoja aika on kuusi kuukautta.

– Ajan lyhentämistä on ehdotettu, mutta samalla on varottava, ettei luoda epätervettä tilannetta, jossa tosiasiallisesti maahamme työn perässä muuttavat ilmoittaisivat itsensä turvapaikanhakijoiksi, koska työskentelymahdollisuus järjestyy sitä kautta nopeammin ja sujuvammin kuin työperusteinen oleskelulupa saatavuusharkintoineen, Räsänen sanoo.

Hän myöntää, että huoli turvapaikkapäätöstä odottavien passivoitumisesta on kuitenkin aiheellinen ja vakava.

– Siksi esitän luotavaksi kotouttavan työtoiminnan järjestelmää. Mallia voisi ottaa pitkäaikaistyöttömien kuntouttavasta työtoiminnasta. Työtoiminta voisi lähteä kokeiluna liikkeelle ilman velvoitetta, mutta tarvittaessa osallistuminen kotouttavaan työtoimintaan voisi olla myös velvoittavaa, esimerkiksi osa vastaanottorahasta voitaisiin maksaa työtoimintaan osallistumisen myötä. Työtoiminta voisi olla joko avustamista vastaanottokeskuksissa tai paikallista yhteisöä hyödyttävää, Räsänen esittää.

Uusimmat

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)