Verkkouutiset

KD tyrmää kannabiksen laillistamisen

Päivi Räsäsen mielestä ministeri Maria Ohisalo voisi pyytää poliisilta selvityksen huumehaitoista.

Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja, entinen sisäministeri Päivi Räsänen ihmettee sisäisestä turvallisuudesta vastaavan ministeri Maria Ohisalon (vihr.) kantaa niin kannabiksen kuin kovien huumeiden käytön rangaistavuuden poistamiseksi.

– Lausunto on historiallinen, koskaan aiemmin ei Suomen sisäministeri ole tällaista ehdottanut. Suosittelen ministeri Ohisaloa keskustelemaan alaisensa hallinnon asiantuntijoiden kanssa aiheesta ennen toimiin ryhtymistä. Nyt olisi hyvä hetki pyytää poliisilta selvitys huumeiden haitoista, Räsänen ehdottaa.

Hänen mielestään rangaistavuuden poistaminen antaisi varsinkin nuorille väärän viestin huumeiden vaaroista ja hyväksyttävyydestä, mikä lisäisi niiden käyttöä.

– Emme tarvitse kansanterveysongelmamme alkoholin rinnalle kasvavaa huumeongelmaa. Kannabis kasvattaa riskiä sairastua psykoosiin ja muihin mielensairauksiin.

Räsänen kehottaa tutustumaan myös tuoreeseen selvitykseen asukasluvultaan Suomen kokoisen Coloradon kokemuksista vuonna 2012 tapahtuneen kannabiksen vapauttamisen jälkeen (RMHIDTA 2019).

– Siellä kannabikseen yhdistetyt liikennekuolemat, itsemurhatapaukset, päivystyskäynnit ja jopa pikkulasten myrkytykset ovat kasvaneet merkittävästi. Samaan aikaan myös vahvempien huumeiden yliannostuskuolemat ovat lisääntyneet. Kannabiksen vapautusta perusteltiin valtion saamilla verotuloilla huumekaupasta. Kuitenkin jokaista verotuloihin kertynyttä dollaria kohti Colorado käytti 4,5 dollaria kannabishaittojen hoitoon, Räsänen sanoo.

– Suomen ei pidä lähteä tälle tiellä, vaan pysyä Ruotsin, Norja ja Tanskan kanssa samalla linjalla, jossa huumeiden käyttö, myynti ja hallussapito ovat rangaistavia, hän toteaa.

Uusimmat
MAINOS