Verkkouutiset

Mellakkapoliiseja pääkaupunki pääkaupunkiin Almatyssa. LEHTIKUVA / AFP Abduaziz Madyarov

Kazakstanin erikoisjoukoille lupa ampua ilman varoitusta

Presidentin mukaan mielenosoittajien kanssa ei neuvotella.

Kazakstanin presidentti Kasym-Zhomart Tokajev on antanut erikoisjoukoille valtuudet ampua mielenosoittajia ilman varoitusta, kertoo BBC.

Presidentti kuvaili televisioidussa puheessaan kaduilla protestoivia ihmisiä ”aseistautuneiksi roistoiksi” ja ”terroristeiksi”.

– Meidän on tuhottava heidät, ja tämä tehdään pian.

Presidentti Tokajev kiitti puheessaan Venäjän presidentti Vladimir Putinia siitä, että Venäjän ja muiden Kansallisen turvallisuusjärjestön jäsenvaltioiden joukot ovat saapuneet Kazakstaniin.

Mielenosoitukset alkoivat viime sunnuntaina Länsi-Kazakstanissa ja ovat nyt levinneet nopeasti koko maahan. Ihmiset lähtivät aluksi kaduille vastustamaan polttoaineiden hintojen korotuksia, mutta nyt maassa protestoidaan laajemmin koko hallintoa vastaan. Levottomuudet ovat jatkuneet siitä huolimatta, että maan hallitus erosi keskiviikkona.

Yhteenotot ovat olleet paikoin rajuja. Kazakstanin sisäministeriön mukaan levottomuuksissa on tähän mennessä kuollut 26 mielenosoittajaa ja 18 turvallisuusjoukkoihin kuuluvaa.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch on kuvaillut Kazakstanin tapahtumia järkyttäviksi. Järjestön mukaan kymmenien kuolonuhrien lisäksi maassa on pidätetty satoja mielenosoittajia.

Uusimmat
MAINOS