Ruoan hinnan jyrkkä nousu ei ole suoranaisesti lisännyt elintarvikkeiden varastamista. Yhä useammalla varastamisen tarve liittyy kuitenkin taloudellisiin seikkoihin.
S-market Vallilan myymäläpäällikkö Tuomas Sinelampi kertoo, että keskeisen sijainnin ja runsaan asiakasmäärän myötä kaupassa tapahtuu päivittäin näpistyksiä.
– Alkoholi on ikävä kyllä yleisin asia, mitä varastetaan meiltä. Hyvänä kilpailijana ovat perusruokatarvikkeet, kuten lihat ja kalat. Nuorison keskuudessa suosittuja näpistyksen kohteita ovat erityisesti energiajuomat, hän sanoo.
Muita useasti varastettavia tuotteita ovat esimerkiksi valmisruoat. Ruokaa varastetaan myös salaattibaarista, sekä paistopisteeltä
Sinelammella on kaupan alalta jo 15 vuoden kokemus. Hän arvelee, että ruoan varastamiselle on monenlaisia motiiveja.
– Ihmiset varastavat jännityksen takia, mutta myös siksi, että hinnat ovat nousseet eikä ole varaa ruokaan. Näkisin, että tällä hetkellä se taloudellinen kysymys on vahva motiivi varastamiselle, Sinelampi kommentoi.
Tyypillistä varasta ei ole. Varkaiden ikäjakauma on laaja. Varastaminen voi olla suunniteltua tai hetken mielijohteesta tapahtuvaa. Varkaat saattavat myös etsiä sokkeloisista kaupoista katvealueita, joissa varastamista on vaikeampi huomata.
– Totta kai varastaminen tuo kaupalle tappiota. Lisäksi se tulee kalliiksi myös yhteiskunnalle. Varastaminen nostaa tuotteiden hintoja ja työllistää poliisia, Sinelampi kommentoi.





