Verkkouutiset

Kastijärjestelmä songbun on määrännyt pohjoiskorealaisen elämän jo hänen syntyessään

Songbun on periytyvä järjestelmä, jossa alimmat toimivat työläisinä ja korkeimmista tulee virkamiehiä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Pohjois-Koreassa jokaisen kansalaisen songbun määrittelee hänen elämänsä pääpiirteet asuin-, opiskelu- ja työpaikan osalta, kertoo Foreign Affairs.

Songbun on luokittelu, joka määrittelee kansalaisten aseman. Luokittelu perustuu perheiden hallitusta kohtaan osoittamaan uskollisuuteen historian saatossa.

Järjestelmä luotiin vuosina 1957–1960 Pohjois-Korean perustajan Kim Il Sungin vakauttaessa valtaansa.

Kimin hallituksen määritelmän mukaan jokaisen kansalaisen songbun (tausta/historia) perustui omiin ja esivanhempien toimiin Japanin hallitessa Koreaa siirtomaana 1910–1945 ja Korean sodan aikana 1950–1953.

Valtio käytti songbun-järjestelmää päästäkseen eroon Kimin vihollisista ja palkitakseen hänen kannattajiaan.

Japanin siirtomaavallan aikana maanomistajat, liikemiehet, intellektuellit ja siirtomaahallinnon virkamiehinä työskennelleet korealaiset olivat yhteiskuntahierarkian ylimmällä tasolla, kun taas maanviljelijät ja työläiset muodostivat yhteiskunnan alimmat luokat.

Songbun-järjestelmä käänsi asetelman ylösalaisin. Kim loi kolme ryhmää – ydinryhmän, epävarmojen ryhmän ja vihamielisten ryhmän – joista kukin jakaantui alaluokkiin.

Kimiä lähinnä olevat henkilöt perheineen ja Japania vastustaneet vastarintaliikkeen taistelijat muodostivat Pohjois-Korean ydinryhmän ja eliitin.

Talonpojat ja työläiset nostettiin sosiaalisen hierarkian pohjalta ja heidän tilalleen siirrettiin henkilöt, jotka olivat vastustaneet Kimin nousua valtaan tai tehneet yhteistyötä japanilaisten kanssa.

Samaan vihamielisten ryhmään siirrettiin myös ne henkilöt, jotka olivat olleet korkeassa yhteiskunnallisessa asemassa Japanin vallan alla.

Useiden vuosikymmenten aikana alkaen 1950-luvun lopulta Kimin hallitus luokitteli noin 3,2 miljoonan ihmisen kuuluvan vihamielisten ryhmään. Monia ihmisiä siirrettiin eristetyille alueille Pohjois-Koreaan.

Songbun-järjestelmästä on ajan saatossa muodostunut periytyvä kastijärjestelmä, jossa alimpien kastien jäsenet ja heidän lapsensa toimivat maanviljelijöinä ja kaivostyöläisinä, kun taas korkeimpien kastien jäsenistä tulee valtion virkamiehiä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)