Verkkouutiset

Pitkään maassa ilman oleskelulupaa olleiden tilannetta selvitetään sisäministeriössä. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

”Käsittämätöntä” – oleskelulupia kaavaillaan tuhansille kielteisen päätöksen saaneille

Maahanmuuttoviraston entinen ylijohtaja Jorma Vuorio varoittaa suunnitelmien seurauksista.

Maahanmuuttoviraston ylijohtajana ja sisäministeriön maahanmuutto-osaston osastopäällikkönä toiminut Jorma Vuorio tyrmää sisäministeriön kaavailut oleskelulupien antamisesta kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneille.

– Tämä on käsittämätöntä! Laittomasti täällä olevat laillistettaisiin mutta palautusten ja palautussopimusten eteen ei ole tehty mitään vaikka hallitusohjelma sitä edellyttää, Vuorio sanoo Twitterissä.

Hän viittaa tästä löytyvään Ilta-Sanomien juttuun. Siinä kerrotaan, että sisäministeriö kaavailee oleskelulupien myöntämistä tuhansille kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneille. Käytännössä kyse on vuosina 2015-2016 Suomeen saapuneista, jotka ovat olleet pitkään maassa ilman oleskeluoikeutta.

– Tämä kannustaa kyllä kaikkia kielteisen saavia sinnittelemään vastaanottokeskuksissa, Jorma Vuorio sanoo.

IS:n mukaan sisäministeriön hankkeessa laaditaan selvitykset pitkään maassa ilman oleskeluoikeutta olleista sekä työllistyneistä kielteisen päätöksen saaneista.

Sisäministeriön lainsäädäntöneuvos Jutta Gras kertoo IS:lle, että ilman oleskeluoikeutta pitkään Suomessa olleiden kohdalla suunnitellaan joko lainsäädännöstä tällä hetkellä löytyvien lupatyyppien käyttöä tai mahdollisesti erillistä ”kertalaillistamista”. Siinä luotaisiin hänen mukaansa määräajaksi jonkilainen uusi lupatyyppi.

Uusimmat
MAINOS