Verkkouutiset

Yhdeksällä kymmenestä koronapotilaasta pitkään kestäviä oireita

Yleisin kyselyyn vastanneiden pitkäaikaisoire oli väsymys.

Tuoreen tutkimuksen mukaan yli puolella covid-19-potilaista on kuusi tai useampia oireita jopa kuusi kuukautta virusinfektion jälkeen. Noin 91 prosenttia hollantilaistutkimuksen vastaajista kertoi kärsivänsä vähintään yhdestä oireesta. Tutkimuksen tuloksista uutisoi muun muassa NL Times.

Noin 86 prosenttia kertoi kärsivänsä yhä väsymyksestä. Hengenahdistusta oli 59 prosentilla ja 36 prosentilla paineentunnetta rintakehässä.

Tutkittujen potilaiden keski-ikä oli 48. Valtaosa, 86 prosenttia, sanoi olleensa hyvässä terveydentilassa ennen infektiota.

− Huolestuttavaa. Jälleen kerran käy selväksi, miten suuret terveysseuraukset tällä viruksella on, sanoo Longfonds-terveysjärjestön johtaja Michael Rutgers.

Muita pitkäaikaisoireita olivat lihaskipu, jota esiintyi 40 prosentilla, ja säännöllinen päänsärky, josta kertoi 35 prosenttia.

Tutkimuksessa oli mukana 1005 koronaviruspotilasta. Kysely on jatkoa Longfondsin kesäkuussa julkaisemalle tutkimukselle.

Noin 94 prosenttia tuolloin tutkituista ei päätynyt sairaalahoitoon, ja 61 prosentilla ei ollut taustalla olevia terveysvaivoja ennen infektiota.

Longfonds esitteli 26-vuotiaan Rachel Burgerin tapauksen. Hänen infektionsa todettiin 17. maaliskuuta. Tartuntaa ennen hän oli terve, kokopäivätöissä käyvä ja urheileva nuori nainen.

− Nykyisin olen niin väsynyt, että hädin tuskin pärjään läpi päivän. Minulla on paljon rintakipua ja huono lyhytaikainen muisti, Burger kertoi.

Hän kertoo käyvänsä nyt kuntoutuksessa fysioterapeutilla kahdesti viikossa.

− Mutta olen huolissani: kuinka kauan tämä kestää?

Michael Rutgersin mukaan koronapotilaita ei oteta terveydenhuollossa aina tosissaan.

− Covid-19:n pitkäaikaisvaikutuksia ei vielä alkuunkaan tunneta. Tämän vuoksi tätä ryhmää on kuunneltava. Heidän on saatava oikeaa hoitoa, Rutgers sanoo.

Uusimmat

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)