Verkkouutiset

Kärsivällistäjä ja inspiraattori tulevat – oletko valmis

Uusia ammatteja syntyy ja työntekijöiltä edellytetään erityisesti moniosaamista, sosiaalisia taitoja sekä kansainvälisyyttä, kertoo Helsingin seudun kauppakamari.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Sosiaalinen moniosaaja pärjää tulevaisuuden työelämässä, käy Helsingin kauppakamarin mukaan ilmi kyselystä, jonka ovat teettäneet Ennakointikamari ja PKS-ennakointi. Yhteistyö kattaa Helsingin seudun kauppakamarin jäsenyritykset ja pääkaupunkiseudulla oppilaitokset. Aivoriiheen osallistui yli tuhat yritysten ja oppilaitosten edustajaa sekä opiskelijaa.

– Tavoitteena oli kartoittaa heidän näkemyksiään, millaisia palveluja ja osaamista tarvitaan tulevaisuudessa. Tarkoituksena on kehittää koulutusta vastaamaan työelämän ja yritysten tarpeita, kertoo Ennakointikamarin projektipäällikkö Mari Korpiola Helsingin seudun kauppakamarista.

Sosiaali- ja terveysalan edustajat korostavat terveyteen, hyvinvointiin ja vanhuksiin liittyviä palveluja ja osaamista sekä pitävät merkityksellisinä myös kodinhoidon, viestinnän ja markkinoinnin osaamista sekä sosiaalisia taitoja.

Teollisuuden toimialaa edustavat vastaajat puolestaan korostavat teknologiaa, mutta heidän mielestään hyvin tärkeitä ovat myös sosiaaliset taidot, räätälöinti ja ekologisuus.

ICT-alan vastaajat korostavat omissa vastauksissaan sähköisyyttä ja tiedonhallintaa. Tarvitaan esimerkiksi kyberturvallisuuden ammattilaisia ja laajojen tietomassojen analysoijia. Pelkällä koodaustaidolla ei enää jatkossa pärjää.

– Toimialojen vastauksissa korostuu myös yrittäjyyden merkitys. Eroa tuli erikoisosaamisen ja elämänhallinnan taitojen merkityksestä, Korpiola kertoo.

Palveluilla on jatkossa kysyntää. Tulevaisuuden ammatteihin liittyvissä vastauksissa mainittiin terveys- ja hyvinvointipalvelut sekä sähköiset palvelut.

Ne synnyttävät kauppakamarin mukaan uusia ammatteja, kuten kärsivällistäjä, inspiraattori, ekopoliisi, taideguru, junailija, datasieppari, muutosajuri, inhimillistäjä, syrjäytymisenehkäisijä, jokapaikanhöylä ja sosiaalisen kimmoisuuden opettaja.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)