Verkkouutiset

Kansanedustajat Päihdepäivillä: Olut pois kaupoista sunnuntaisin, keskiolut jopa Alkoon?

Päihdepäivien kansanedustajaseminaarin kaikki osanottajat ovat valmiita lopettamaan keskioluen myynnin kaupoissa sunnuntaisin. Pääosa jopa siirtäisi oluen myynnin Alkoon, jos sillä saataisiin aikaan miljardin säästö.

Päihdepäivien loppuseminaarin kansanedustajapaneelissa ruodittiin alkoholipolitiikkaa ja päihdehaittojen vähentämistä. Keskustan Inkeri Kerola painotti päihdehaittojen vähentämisessä kasvatustyön ja varhaiskasvatuksen merkitystä. Vasemmiston Eila Tiainen vähentäisi haittoja ennen kaikkea hinnan ja saatavuuden rajoittamisella, muttei unohtanut valistusta.

Kristillisten Jouko Jääskeläinen puuttuisi mainontaan rankalla kädellä. Sosiaalidemokraattien Merja Mäkisalo-Ropponen vetosi alkoholihaittojen vähentämisessä tutkimustuloksiin hinnan ja saatavuuden merkityksestä ja mainonnan rajoittamisesta. Hän myös vahvistaisi suuntausta alkoholin nauttimiseen ravintoloissa – inhimillisempiin aikoihin.

Kokoomuksen Sanna Lauslahti iloitsi alkoholimainonnan tiukentamisesta. Hän panostaisi kotikasvatukseen ja mallin näyttämiseen lapsille sekä kitkisi katukauppaa ja alkoholin välittämistä nuorille. Myös työuria lyhentävä työikäisten alkoholinkäyttö ansaitsisi toimenpiteitä.

Kaikilta vihreää sunnuntaimyynnin lopettamiselle

Kaikki kansanedustajat laputtivat vihreää oluen poistamiselle kaupoista sunnuntaisin. Esillä oli jopa lauantai-illan rajoittaminen. Kaikki panelistit halusivat varoitusmerkinnät pulloihin.

Äänestyksessä, jossa kysyttiin keskioluen siirtämisestä Alkoon, jos se säästäisi miljardin Suomelta, siirto sopi kaikille paitsi kokoomuksen Lauslahdelle.

Kaikki panelistit halusivat tukea kuntia alkoholin julkiseen nauttimiseen liittyvissä rajoituksissa sallimalla rajausmahdollisuuden kunnille. Kaikki myös halusivat uudistaa alkoholilakia alkoholihaittojen vähentämisen näkökulmasta – ei työllisyyden. Kannabiksen vapauttamista suosi ainoastaan perussuomalaisten Pertti Virtanen.

Uusimmat
MAINOS