Verkkouutiset

Atte Kalevan mielestä Yle ei nykyisin toteuta lakisääteisiä tehtäviään, eikä se toimi kaikkien suomalaisten mediana. LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER

Kansanedustajan mukaan Yleen on pesiytynyt agendajournalismi

Suomeen ei kaivata uutta valtiollista Reporadiota, sanoo Atte Kaleva.

Eduskunnassa jättämässään kirjallisessa kysymyksessä kansanedustaja Atte Kaleva (kok.) toteaa, ettei Yle nykyisin toteuta lakisääteisiä tehtäviään, eikä se toimi kaikkien suomalaisten mediana.

− Ylen ohjelmisto on jo jonkin aikaa tendenssinomaisesti saanut yksipuolisia ideologisia painotuksia, jotka kuulostavat pahaenteisesti kaiuilta Reporadion ajoilta. Moni suomalainen kokee, ettei Yle enää palvele heitä. Monet kokevat myös epäoikeudenmukaisena, että he joutuvat taloudellisesti tukemaan ideologiaa, jota he eivät kannata tai jota he suorastaan vastustavat.

Kalevan mukaan Yleen pesiytynyt agendajournalismi ei ole myöskään journalistien omien säännöstöjen mukaista viestintää.

− Journalistin tulee pyrkiä erottamaan faktat omista mielipiteistään. Agendajournalismi rapauttaa median uskottavuutta ja hyväksyttävyyttä. Muiden medioiden kohdalla voi olla käyttämättä palvelua tai lopettaa tilauksensa. Yle-veroa joutuu kuitenkin maksamaan halusi tai ei.

Kaleva muistuttaa, ettei poliittisten päättäjien pidä puuttua yksittäisiin journalistisiin ratkaisuihin.

– Ylen johdon tehtävä on huolehtia siitä, että toiminta on lain ja julkisen palvelun yhtiön tavoitteiden mukaista. Toisaalta poliittisen päättäjän tehtävänä on huolehtia siitä, että veronmaksajien varoja käytetään hyviin ja hyväksyttäviin tarkoituksiin, hän toteaa.

Kalevan mukaan elleivät tavanomaiset ohjauskeinot toimi, päättäjien velvollisuus on arvioida Ylen asemaa ja rahoitusta.

– Ylen rahoitusmalli ja asema julkisen palvelun tuottajana edellyttävät, että yleinen hyväksyttävyys ja perusteltavuus säilyvät. Yle ei voi olla ideologisesti värittynyt politiikan osapuoli. Julkisen palvelun median on oltava moniarvoinen, eikä Suomeen kaivata uutta valtiollista Reporadiota, Kaleva sanoo.

Kirjallisessa kysymyksessään Kaleva viittaa Ylen tehtäviin, joihin kuuluu muun muassa kansanvaltaisuuden ja kaikkien suomalaisten osallistumismahdollisuuden tukeminen. Ylen tehtäviin kuuluu myös vaalia suvaitsevaisuutta, yhdenvertaisuutta, tasa-arvoa ja kulttuurista moninaisuutta.

Kaleva toteaa, että jos Yle viittaa kintaalla lakisääteisille tehtävilleen, se menettää erityisen asemansa ja veropohjaisen rahoituksen perusteltavuuden. Siinä tapauksessa Ylen tulee kilpailla tasavertaisesti kaupallisten medioiden kanssa ilman julkisen palvelun toimintaan liittyviä vaatimuksia.

Uusimmat
MAINOS