Verkkouutiset

Kansanedustaja haluaa kuntien edistävän seksuaalikasvatusta

Saara Hyrkön mukaan maksuton ehkäisy on vaikuttava keino tukea nuorten hyvinvointia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Vihreiden kansanedustaja Saara Hyrkkö kehottaa nykyisiä ja pian valittavia uusia kuntapäättäjiä edistämään laadukkaampaa seksuaalikasvatusta kaikissa Suomen kunnissa.

Hänen mukaansa oikeus ikätasoiseen ja tietoon perustuvaan seksuaalikasvatukseen kuuluu jokaiselle lapselle ja nuorelle.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Kuntapäättäjien tehtävä on varmistaa, että omassa kotikunnassa jokainen lapsi ja nuori voi saada tietoa omista seksuaalioikeuksistaan. Jo varhaiskasvatuksessa lapset oppivat rajoista ja tunnetaidoista. Seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuuden huomioivan seksuaalikasvatuksen täytyy kulkea koulutusasteelta toiselle, Hyrkkö toteaa tiedotteessa.

Lähes kaikki eduskuntapuolueet vastasivat myönteisesti Väestöliiton ja eduskunnan seksuaalioikeudet- ja kehitysryhmän kyselyyn, jossa kysyttiin puolueiden kantaa seksuaalikasvatuksen järjestämiseen kunnissa.

Ainoastaan Kristillisdemokraatit kannattivat vanhempien lupaa kieltää koulun järjestämä seksuaalikasvatus. KD vastusti myös ainoana puolueena koulun ulkopuolisten tahojen antamaa seksuaalikasvatusta.

Perussuomalaiset ja Liike Nyt eivät vastanneet kyselyyn.

– Oikeus seksuaalikasvatukseen menee vanhempien tahdon ylitse. On tärkeää, että lasten ja nuorten kanssa toimivilla aikuisilla on ajankohtaista tietoa ja valmiudet keskustella seksuaaliterveyteen ja -oikeuksiin liittyvistä kysymyksistä. Seksuaalikasvatukseen liittyvät väärät tiedot voivat olla kehityksen kannalta todella vahingollisia, Hyrkkö sanoo.

Maksuton ehkäisy

Kyselyn perusteella lähes kaikki puolueet kannattavat maksutonta ehkäisyä. Ainoastaan Kokoomus ei ottanut kantaa aiheeseen. THL on jo pitkään kannustanut kuntia tarjoamaan nuorille maksutonta ehkäisyä, mutta vain osa kunnista tarjoaa sitä.

– Seksuaaliterveyden edistäminen ei saa olla kiinni asuinpaikasta – tällä hetkellä näin kuitenkin on. Maksuton ehkäisy on vaikuttava ja kustannusneutraali keino tukea nuorten hyvinvointia, Hyrkkö sanoo.

Maksuttoman ehkäisyn on havaittu vähentävän abortteja, ei-toivottuja raskauksia ja seksitauteja etenkin alle 25-vuotiailla. Seksuaalioikeuksien edistämiseksi Hyrkkö kehottaa kiirehtimään myös aborttilainsäädännön uudistamista.

– Puoli vuosisataa vanha laki on aika uudistaa raskaana olevan itsemääräämisoikeutta kunnioittavaksi. Seksuaaliterveyttä edistetään, kun panostetaan ehkäisyn saatavuuteen, laadukkaaseen seksuaalikasvatukseen ja sujuvaan seksuaalineuvontaan.

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)