Verkkouutiset

Kansanedustajan mielestä Juha Sipilän hallituksen käsitys oikeusvaltiosta ei ole länsimaisella tasolla

Johanna Ojala-Niemelän mukaan Juha Sipilän on annettava selvitys oikeuskanslerin sivuuttamisesta lainvalmistelussa.

SDP:n eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä vaatii tiedotteessaan pääministeri Juha Sipilältä selvitystä siitä, miksi hallitus on sivuuttanut oikeuskanslerin lainvalmistelusta. Oikeuskansleri Jaakko Jonkka kertoi asiasta sunnuntaina.

– Kyseessä on todella vakava asia, joka vaatii pikaista selvitystä pääministeriltä. Sen lisäksi, että lainvalmistelun taso on ollut surkealla tasolla, Sipilän hallituksen käsitys oikeusvaltiosta ei ole länsimaisella tasolla, Ojala-Niemelä sanoo.

Hän kertoo katsoneensa pitkään Sipilän hallituksen kompurointia perustuslain kanssa. Ojala-Niemelän mukaan hallituksen toimintaan on syynä piittaamattomuus.

– Kompurointi ja törmäykset perustuslain reunaehtoja vastaan ovat yleistyneet Sipilän hallituksen aloitettua työnsä keväällä 2015. Mahtipontiset lainsäädäntöhankkeet valuvat yksi toisensa jälkeen hiekkaan, kun niiden perustuslainvastaisuus alkoi näyttää todennäköiseltä. Tämän vuoksi hallitus joutui perääntymään aikeistaan kerta toisensa jälkeen, Ojala-Niemelä toteaa.

Hänen mielestään esimerkeistä käyvät työmarkkinauudistukseen tähtäävät lainsäädäntöhankkeet, jotka johtivat hallituksen kolmikantaiseen neuvottelupöytään.

– Viimeisimpinä esimerkkeinä törmäyksistä ovat yritys kaksinkertaistaa liikennerikkomuksista annettavat sakot ja työttömille suunnattujen haastattelujen yksityistäminen. Toivon, että hallitus pikku hiljaa oppisi, ettei sen oma hallitusohjelma ole perustuslain yläpuolella.

Ojala-Niemelän mielestä tuntuu vaikealta uskoa, että kyse on Suomen hallituksen toiminnasta vuonna 2016.

– Oikeusoppineet syyttävät Sipilän hallitusta poliittisesta manipuloinnista lainvalmistelussa ja oikeusvaltioperiaatteiden koettelemisesta. Kun tällaisia syytöksiä kuuntelee, luulee niiden koskevan Puolan tai Unkarin hallitusta.

Ojala-Niemelä vaatii, että pääministeri Sipilä selvittää välittömästi, miksi oikeuskansleri on sivuutettu tällä tavalla lainvalmistelussa, Ojala-Niemelä toistaa.

– Sipilän hallituksen pitäisi mennä yhdessä peilin eteen, hän sanoo.

Uusimmat
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)