Verkkouutiset

Kansanedustaja Paula Risikko (kok.). LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Paula Risikko: Ammattilaisten hätähuutoja ei voi ohittaa

Kansanedustajan mukaan hyvinvointialueiden suurimmat haasteet liittyvät henkilöstön ja rahoituksen riittävyyteen.

Kansanedustaja Paula Risikon (kok.) mukaan henkilöstön ja rahoituksen riittävyys on tulevien hyvinvointialueiden ”kriittinen piste”, jonka varassa on koko sote-uudistuksen onnistuminen. Alueiden rakentaminen ei vielä itsessään tuo lisähenkilöitä palveluihin, Risikko kirjoittaa Ilkka-Pohjalaisessa.

– Rahaa puuttuu sekä sosiaali- ja terveyspalveluista että pelastustoimesta. Esimerkiksi alan henkilöstön palkkojen harmonisointiin ei ole rahaa varattu, ei myöskään omaishoidon tuen harmonisointiin tai vammaisten palvelujen harmonisointiin.

– Henkilöstön pito- ja vetovoima tulee olemaan niin ikään haastava tehtävä. Valtiovarainministeriö on arvioinut, että seuraavan 15 vuoden aikana sote-alalle tarvitaan kaikkiaan peräti 200 000 uutta työntekijää.

Risikko vaatii ottamaan sote-ammattilaisten hätähuudot tosissaan ja viittaa Kuntaliiton ikääntyneiden palveluiden johdon verkoston kannanottoon. Asiantuntijoiden mukaan ikääntyneen väestön palvelujen järjestäminen ja toteuttaminen on ajautumassa kansalliseen kriisiin.

– He peräänkuuluttavat ”lisää osaajia ikääntyneiden palveluihin, ei kädettömäksi tekeviä lakeja”, Risikko kirjoittaa.

– Alan ammattilaisten hätähuutoja eivät tulevat hyvinvointialueiden päättäjät voi ohittaa. Muuten hyvinvointialueista tulee pahoinvointialueita.

Uusimmat
MAINOS