Verkkouutiset

Valtioneuvosto neuvotteli korona-asioista perjantaina kahdeksan tuntia. Miksi, jos aina muka tehdään se, mitä asiantuntijat esittävät? Janina Orjasniemi / valtioneuvoston kanslia LEHTIKUVA / HANDOUT

Kansanedustaja syyttää: Hallitus sekoitti politiikalla koronan hoidon

Ministerit ovat väittäneet noudattavansa asiantuntijoiden esityksiä, mutta Timo Heinosen mielestä pandemia on politisoitu.

Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen kirjoittaa kotisivuillaan Sanna Marinin (sd.) hallituksen koronatoimista. Heinosen mielestä ne aiheuttavat nyt aivan aiheellisesti enemmän keskustelua kuin ehkä vielä koskaan pandemian aikana.

Kansanedustajan mukaan keskeiset ministerit vakuuttivat pitkään, että he noudattavat välttämättömiä asiantuntijoiden esityksiä.

– Tämän kansa pitkään ottikin mukisematta vastaan ja toimien perustuminen terveysviranomaisten esityksiin uskottiin. Politiikkaa oli kuitenkin niissäkin jo mukana. Joskus itse kysyinkin, että miksi hallituksen täytyi käydä tuntien neuvotteluita, jos aina muka tehtiin se mitä asiantuntijat esittivät? Eikö silloin olisi riittänyt vain esitysten vahvistaminen sellaisenaan, Timo Heinonen kysyy.

– Kyllä. Mutta nämä pitkittyneet neuvottelut olivat juuri sitä politiikkaa minkä Marinin hallitus toi koronatoimien pöytiin. Ja voi olla, että juuri politiikan sekoittaminen terveyden hoitamiseen, pandemian hillitsemiseen, sotkikin alkuun hyvin menneen koronan hoidon?

– Tällaisilta sotkuilta ja politiikan sekoittamisella koronan hoitoon olisi itseasiassa vältytty, kun olisi otettu käyttöön se tasavallan presidentti Sauli Niinistön koronanyrkki. Se olisi keskittynyt politiikan ja pelaamisen sijaan koronanhoitoon asiakeskeisesti.

Heinosen mielestä perjantaina poliittiset neuvottelut Marinin hallituksen kesken olivat tilanteen hoidon politisoitumisesta jälleen vakava osoitus. Tuolloin ensin ministerit kävivät julkisuudessa keskustelua omien mielipiteidensä kautta erityisesti koulujen etäopetuksesta ja kantoja naulattiin kiinni kuuntelematta asiantuntijoiden esityksiä.

– Jollain tavalla kuitenkin hiipi mieleen, että olikohan tämä julkinen etäkoulukeskustelu kuitenkin hallitukselta vain heidän yhteisesti sopima sumuverho saada muut rajoitusesitykset läpi? Tai sitten demareilta taitava veto kääntää muiden hallituspuolueiden katse ja keskittyminen vain etäkouluun ja saada näin läpi sitten muut lasten ja nuorten harrastustoimintaa koskevat rajoitusesitykset, Heinonen kysyy.

– Lopputulos oli kuitenkin odotettu ja hämmentävä. Keskusta ja vasemmistoliitto saivat julki kuvan, että he nyt estivät etäkouluun siirtymisen. Mutta samalla he unohtivat kertoa sen, että keskusta ja vasemmistoliitto kuittasivat kuitenkin kaikki muut muun muassa lasten ja nuorten harrastustoiminnan sulkuesitykset?

Kokoomusedustajan mukaan nyt onkin kyselty aivan aiheellisesti, mitä tarkoitti hallituksen lupaus siitä, että lapsiin kohdistuvat rajoitukset ovat vihoviimeinen keino.

– Nyt toimet kohdistettiinkin juuri lapsiin? Eräskin äiti laittoi viestiä, että miten voi olla mahdollista, että baariin voi mennä oluelle ja pelaamaan biljardia, mutta heidän tytär ei saa mennä taitoluisteluharjoituksiin edes yksin? Ja vastaavia hämmästeleviä viestejä on tullut myös kuntosaleilta, padel-kentiltä ja tennishalleiltakin.

Timo Heinonen toteaa, ettei usko hallituksen suositusten toteutuvan, koska aluehallintovirastojen ja kuntien pitää noudattaa lakia.

Hän siteeraa HUS:n diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtosta, joka lauantaina MTV:llä arvosteli hallituksen toimia puhtaaksi teatteriksi. Lehtonen totesi, että toimet eivät ole vaikuttavia ja riittäviä, ”mutta hallitushan haluaa jotain yrittää. Aika paljonhan tässä on tällaista näytöstä, eli halutaan esittää toimenpiteitä, jotta näyttää siltä kuin olisi jotain tehty tämän tilanteen helpottamiseksi”.

– Nyt siis tarvitaan vaikuttavia toimia ja pitäisi keskittyä asiantuntijoiden linjauksien toteuttamiseen. Politiikka nyt sivuun ja katse koronapalloon. Ja kyllä, arvon pääministeri Sanna Marin, pääministeriä tarvitaan nyt johtamaan hallituksen koronatoimia, Heinonen vaatii.

Uusimmat
MAINOS