Verkkouutiset

Kansanedustaja ihmettelee: Kuinka pihalla keskusta voi olla?

Kokoomuksen Heikki Vestmanin mukaan keskusta on ollut itse siunaamassa hallituksen hanhilinjan.

Kokoomuksen kansanedustaja Heikki Vestman hämmästelee hallituspuolue keskustan kansanedustajien hurskaita kannanottoja valkoposkihanhiongelmasta.

Useat keskustan kansanedustajat ovat ihmetelleet kieltoa, että poikkeusluvalla ammuttua hanhea ei saa syödä, vaikka ovat siitä itse päättäneet.

Vestmanin mukaan viimeksi tänään kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk.) väitti, että ”ympäristöhallintomme on täydessä typeryydessään linjannut, ettei lintuja saa hyödyntää ravintona”.

– Kuinka pihalla kepu voi olla? Keskusta on ollut itse siunaamassa hallituksen hanhilinjan, ettei valkoposkihanhesta tehdä kiireesti riistalajia, vaan se pidetään suojeltuna lajina. Poikkeusluvalla ammuttua valkoposkihanhea ei saa syödä, koska hallitus nimenomaan halusi säilyttää lajin luonnonsuojelulain piirissä. Tämä on ollut siten kepun oma valinta. Kärnän kannattaisi huutelun sijaan pistää viestiä omalle vastuuministerille, Vestman toteaa tiedotteessa.

Vestman muistuttaa, että kokoomus esitti jo kevätkaudella toimenpidealoitteella ja lakialoitteella valkoposkihanhen siirtämistä metsästyslakiin kestävänä ratkaisuna hanhiongelmaa.

– Ainoa järkevä ratkaisu hanhiongelmaan on siirtää laji riistalajiksi, jolloin kantaa voidaan tehokkaasti harventaa ja ammutun hanhen saa myös syödä. EU ei tätä estä, kuten muiden EU-maiden esimerkit osoittavat. Hanhelle ensin haulikkoa ja sitten pataan, se on järkilinja, Vestman sanoo.

Vestman muistuttaa, että juuri keskustan metsästyslaista vastaava maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä ministeriöineen on aiemmin pahiten harannut sitä vastaan, että valkoposkihanhi siirrettäisiin riistalajiksi.

Vestman viittaa edelleen ympäristövaliokunnan kuulemiseen, jossa maa- ja metsätalousministeriöstä vastustettiin valkoposkihanhen liittämiseksi metsästyslakiin, koska tällöin hanhien aiheuttamat tuhot tulisivat Lepän ministeriön korvattaviksi.

– Näyttää siltä, että yhdessä asiassa hallituksen riitapukarit keskusta ja vihreät ovat löytäneet toisensa: Hanhensuojelussa luonnonsuojelulailla, Vestman toteaa.

 

Uusimmat
MAINOS