Verkkouutiset

Kansanedustaja haluaa selityksen: Miksi lähes kaikki somalien turvapaikkahakemukset hyväksytään?

Perussuomalaisten Leena Meri ihmettelee, hakeutuvatko Suomeen tosiaan kaikkein hädänalaisimmat Somalian kansalaiset.

Kansanedustaja varatuomari Leena Meri kysyy tiedotteessaan selitystä maahanmuuttovirastolta. Sen turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo kertoi alkuviikosta, että Suomessa afganistanilaisista turvapaikan saa keskimäärin 68 prosenttia, irakilaisista 85 prosenttia ja somalialaisista peräti 94 prosenttia.

Luvut poikkeavat selvästi muun Euroopan hyväksymisprosenteista.

– Somalien turvapaikkahakemukset hyväksytään lähes sataprosenttisesti. Käsittämätöntä! Onko tosiaan niin, että Suomeen hakeutuvat kaikkein hädänalaisimmat Somalian kansalaiset? Tänne Pohjolan perukoille?, Leena Meri toteaa.

– Onko muu Eurooppa Suomea julmempi vai olemmeko vain käsittämättömän hyväuskoisia? Tuskin kaikkein hädänalaisimmat jaksavat Suomeen asti vaeltaa turvapaikan saadakseen, jättää matkalla monta turvallista maata väliin. Maahanmuuttoviraston on avattava menettelynsä kansalaisille.

Meren mukaan lukujen varjossa on vihdoin saatettava pohjoismaiset turvapaikkakriteerit samalle viivalle.

– Voin vain kuvitella, miten näitä lukuja luetaan ja jaetaan Somaliassa, Irakissa ja Afganistanissa. Meidän täytyy tehdä selväksi, ettei Suomesta saa turvapaikkaa sen helpommin kuin muualtakaan Euroopasta. Muuten olemme pulassa, hän painottaa.

Hänen mukaansa budjetin kasvattamisen ”tarkoitus ei ollut tehdä maahanmuuttovirastosta hyväksymisautomaattia. Hakemusten käsittelyn täytyy olla kansainvälisesti vertailukelpoista. Mikä on turvapaikkayksikön johtaja Revon vastuu tilanteesta?”.

Uusimmat
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)