Verkkouutiset

Kansalliset toimitusketjut eivät riitä terveydenhuollossa

Koronapandemia on Hankenin tutkijoiden mukaan osoittanut maailmanlaajuisen yhteistyön tärkeyden.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Terveydenhuollon tarvikkeiden maailmanlaajuinen pula ja toimitusketjujen ongelmat koronaviruskriisin aikana ovat ruotsinkielisen kauppakorkeakoulun Hankenin asiantuntijoiden mukaan jälleen osoittaneet, että terveydenhuollon toimitusketjujen hallinnassa tarvitaan maailmanlaajuista yhteistyötä.

– On tärkeää ymmärtää, että terveydenhuollon toimitusketjut eivät voi olla paikallisia tai kansallisia. Niiden maailmanlaajuinen koordinointi on erittäin tärkeää. Tällä hetkellä käynnissä olevat EU:n yhteishankintamenettelyt ovat hyvä alku. Toimitusketjujen turvaaminen vaatii koordinoituja toimia, toteaa tiedotteessa Hankenin HUMLOG-instituutin humanitaarisen logistiikan professori Gyöngyi Kovács.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Hänen mukaansa myös tarvikekokonaisuuksia on ajateltava enemmän. Useimpia terveydenhuollon tarvikkeita tarvitaan yhdessä muiden tarvikkeiden kanssa.

– Koronavirustesteissä käytettävät testipuikot ja kemikaalit kulkevat käsi kädessä. Jos meillä on rokote, tarvitsemme myös ruiskuja ja niin edelleen, Kovács muistuttaa.

Lisäksi varautumista on hänen mukaansa parannettava.

– Jokaista varautumiseen käytettävää euroa kohden valtiot säästävät seitsemän euroa, jotka niiden olisi ilman varautumista pitänyt maksaa. Varautuminen tarkoittaa tarvikkeiden pitämistä varastossa, ihmisten kouluttamista, hyviä hankintarutiineja, toimittajien esivalintaa ja useamman kuin yhden toimittajan käyttämistä, Kovács kertoo.

Hankenin HUMLOG-instituutissa (Humanitarian Logistics and Supply Chain Research Institute) on tällä hetkellä käynnissä kolme tutkimusprojektia, joissa tutkitaan terveydenhuollon toimitusketjuja, logistiikan haasteita ja muun muassa sosiaalisen median käyttöä koronaviruskriisin aikana.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)