Verkkouutiset

Kimmo Kiljunen. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Kansanedustaja haluaa selvityksen Kazakstanista

SDP:n Kimmo Kiljusen mukaan väkivaltaisiksi kääntyneiden protestien syyt pitää selvittää.

Euroopan neuvoston Suomen valtuuskunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Kimmo Kiljunen (sd.) peräänkuuluttaa riippumattoman kansainvälisen Kazakstan-komission perustamista.

– Keski-Aasian alueeseen perehtyneenä, kansainvälisissä parlamentaarisissa toimielimissä vaikuttavana kansanedustajana olen kuluneiden päivien aikana seurannut erittäin huolestuneena tilannetta Kazakstanissa, maassa, joka on minulle läheinen, maassa, jota on pitkään pidetty yhtenä alueen vakaimmista ja vauraimmista.

– Pahoittelen ihmishenkien traagista menetystä. On ensisijaisen tärkeää palauttaa yhteiskuntarauha ja luottamus sekä pidättäytyä väkivaltaisuuksista ja provokaatioista, Kiljunen toteaa tiedotteessa.

Kiljusen mukaan Kazakstanin itsemääräämisoikeutta ja riippumattomuutta tulee kunnioittaa yhdessä mielipiteen-, sanan- ja tiedotusvälineiden vapauden kanssa sekä varmistaa, että oikeus oikeudenmukaisiin prosesseihin taataan.

– Katson, että maan tilanteen normalisoitumista, yhteiskunnan eheyttämistä ja epävakauden torjumista edesauttaisi riippumattoman kansainvälisen selvityksen laatiminen väkivaltaisiksi kääntyneiden protestien syistä ja seurauksista. Tämänkaltainen raportti olisi omiaan eheyttämään maan yhteiskuntaa, luomaan edellytyksiä sisäiselle sovittelulle ja viitoittamaan tietä eteenpäin, Kiljunen toteaa.

 

Uusimmat
MAINOS