Verkkouutiset

”Kallista saivartelua” – Sarvamaa patistaa EU:ta tarttumaan liuskekaasun mahdollisuuksiin

Sarvamaa puhui Economic Ideas Forum -kokouksessa Helsingin Säätytalossa.

Europarlamentaarikko Petri Sarvamaa (kok.) katsoo, että Euroopan unionin energiapolitiikka täytyy uudistaa nopeasti vastaamaan maailmalla muuttunutta tilannetta.

– EU:n pitää mahdollisuuksien mukaan ottaa käyttöön myös liuskekaasuesiintymät, Sarvamaa sanoo.

Hän puhui aiheesta pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) isännöimässä Economic Ideas Forum -kokouksessa Helsingin Säätytalossa.

Sarvamaan mukaan EU:ta vaivaa turha kaksijakoisuus energiakeskustelussa. Liuskekaasua vastustetaan vetoamalla ympäristövaaroihin, joita ei ole riittävästi tutkittu.

– Liuskekaasua vastustetaan myös sillä perusteella, ettei siitä kuitenkaan fossiilisena polttoaineena ole loputtomasti energiakysymyksen ratkaisijaksi. Tämä on kallista saivartelua tilanteessa, jossa Eurooppa on edelleen käytännössä riippuvainen Venäjän kaasutoimituksista ja Yhdysvallat porskuttaa lähivuosina omia menojaan, Sarvamaa toteaa.

– Yhdysvallat on ruvennut vähentämään vauhdilla kasvihuonekaasupäästöjään juuri liuskekaasun myötä. Lähivuodet tulevat viemään myös EU:n ilmastopolitiikan kriisiin, kun se ei tehottomuutensa takia pysty vastaamaan omaan huutoonsa.

Sarvamaan mukaan EU:n täytyy kuitenkin säilyttää energiapolitiikan painotuksissa pyrkimykset kilpailun lisäämiseen, energiaverkon integroimiseen, energiatehokkuuden parantamiseen ja kestävän energiankäytön suosimiseen. Liuskekaasun lisääminen valikoimaan ei estä näitä pyrkimyksiä.

Kaksipäiväisessä kokouksessa Säätytalolla puhuvat muun muassa EU:n komission puheenjohtaja Jose Manuel Barroso ja useat komissaarit sekä useiden EU-valtioiden pääministerit.

Uusimmat
MAINOS