Verkkouutiset

Kaleva: Lääketutkimus Suomessa romahtanut – lääkärit eivät enää ehdi

Lääkärit tekevät aiempaa vähemmän tutkimusyhteistyötä lääkeyritysten kanssa, kertoo sanomalehti Kaleva.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tämä selittää ison osan viime vuosina tapahtuneesta lääketutkimusten määrän laskusta. Suomessa tehtävien lääketutkimusten määrä on romahtanut. Vuodesta 2008 vuoteen 2013 lääketeollisuuden tutkimusten määrä lähes puolittui. Sen jälkeen vertailukelpoista tilastotietoa ei ole.

Lääketeollisuuden erityisasiantuntijan mukaan lääkärit kokevat, ettei tutkimukselle ole riittävästi aikaa.

– Heillä on valtava työtaakka ja tutkimukset ovat koko ajan entistä vaikeampia, niitä ei voi tehdä vasemmalla kädellä. Tee siinä sitten ajatustyötä, kun potilaita tulee sisään vartin välein uusien ongelmien kanssa, kertoo Mia Bengtström Lääketeollisuus ry:stä.

Hän pitää tilannetta äärimmäisen huolestuttavana, sillä kyse ei ole ainoastaan lääketeollisuuden toimeksiannoista vaan myös lääkäreiden omista tutkimuksista.

– Ei ole helppoa sanoa tässä taloudellisessa tilanteessa, että lääkärin pitäisi käyttää keskimäärin 10–20 prosenttia ajastaan hoidon kehittämiseen. Moni ei tule ajatelleeksi, että lääkehoito, sädehoito ja kirurgia ovat kehittyneet kliinisen tutkimuksen kautta, Bengtström sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)