Verkkouutiset

Kalan syöminen saattaa suojata kuuloa

Säännöllisesti kalaa syövät saattavat säästyä kuulovaikeuksilta muita todennäköisemmin, tuore yhdysvaltalaistutkimus vihjaa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suotuisa yhteys havaitaan, kun kalaa syö vähintään kahdesti viikossa. Verrattuna korkeintaan kerran kuussa kalaa syöviin 2–4 kertaa viikossa kalaa nauttiville kehittyy kuulon heikentymä noin viidenneksen epätodennäköisemmin.

Tutkijat selvittivät erikseen monien eri kalojen ja kuulon heikentymän yhteyksiä ja sama vaikutus liittyi kaikkiin kaloihin, kunhan niitä söi säännöllisesti. Sama havaittiin analyysissa, jossa keskityttiin pitkäketjuisten, monityydyttymättömien omega-3-rasvahappojen saantiin. Eniten omega-3-rasvoja ravinnostaan saaville kehittyi kuulovamma noin viidenneksen harvemmin kuin niitä vähiten saaville.

Tulokset viittaavat kalan ja omega-3-rasvahappojen ehkäisevän kuulon heikentymistä, mutta tämän tutkimuksen perusteella on vaikea sanoa, miten suurelta osin yhteys selittyy kalaa paljon syövien muilla elintavoilla ja ominaisuuksilla.

Tutkimuksessa käytettiin laajan sairaanhoitajien terveystutkimuksen aineistoja. Vuodet 1991–2009 kestäneen tutkimuksen aikana 65 000 osallistujasta 11 000:lle kehittyi kuulon heikentymä.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition-lehdessä ja siitä kertoi Uutispalvelu Duodecim.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)