Verkkouutiset

Kaksisuuntainen kaukolämpö voi lisääntyä jos pientuotannon hinta laskee

Energiateollisuus ry:n ja Sitran mukaan kaksisuuntaiselle kaukolämmölle näyttää olevan selkeää kysyntää. Energiateollisuus ry:n ja Sitran mukaan kaksisuuntaiselle kaukolämmölle näyttää olevan selkeää kysyntää.

Energiateollisuuden ja Sitran teettämän raportin mukaan kaukolämpöasiakkaat ovat kiinnostuneita kaukolämmön tuotteiden ja verkkojen käytön kehittämisestä. Kaksisuuntainen kaukolämpö voi lisätä lämmityksen energiatehokkuutta, vähentää päästöjä ja vastata kaukolämpöyritysten kilpailukykyhaasteisiin.

Kaksisuuntaisessa kaukolämpöverkossa asiakas voi sekä ostaa kaukolämpöä että myydä itse omaa lämmöntuotantoaan tai ylijäämälämpöään. Kaksisuuntaiseen kaukolämpöverkkoon voi siirtää esimerkiksi kerrostalon aurinkokeräimillä tuotettua lämpöä tai teollisuuden hukkalämpöä.

Energiateollisuuden asiantuntijan Antti Kohopään mukaan teknisiä esteitä kaksisuuntaiselle kaukolämmölle ei ole. Kaksisuuntaisen kaukolämmön mahdollisuudet kuitenkin vaihtelevat eri kaukolämpöjärjestelmissä huomattavasti.

– Eri järjestelmiin soveltuvat erilaiset liiketoimintamallit ja sopimuksiin liittyvät järjestelyt. Kunkin kaukolämpöyrityksen tuleekin käydä aktiivista keskustelua kaksisuuntaisuudesta kiinnostuneiden kaukolämpöasiakkaiden kanssa, Kohopää arvioi.

Johtava asiantuntija Jaana Pelkonen Sitrasta puolestaan arvioi, että kaksisuuntaisuus on helpoimmin toteutettavissa uusilla alueilla ja uudisrakennuksissa.

– Kaksisuuntaiset järjestelmät parantavat mahdollisuuksia yhdistää pientuotanto kaukolämpöjärjestelmiin kannattavasti, mutta edellyttävät myös muutoksia ja investointeja asiakkaiden omiin järjestelmiin, hän muistuttaa.

Mikäli pienimuotoisen tuotannon kustannuskilpailukyky parantuu tulevaisuudessa markkinaehtoisesti entisestään, voi Energiateollisuuden ja Sitran mukaan kaksisuuntainen kaukolämpö lisääntyä.

Uusimmat
MAINOS