Verkkouutiset

Kaksi tuntia somea päivässä eristää ja tuo kateuden muiden elämää kohtaan

Tutkimuksen mukaan runsas sosiaalisen median käyttö tuplasi riskin kokea sosiaalisen eristäytymisen tunteita.

Nuoret aikuiset, jotka käyttävät sosiaalista mediaa vähintään kaksi tuntia päivässä, tuntevat muita todennäköisemmin itsensä sosiaalisesti eristäytyneiksi. Asia käy ilmi Pittsburghin mediatutkimuskeskuksen tutkimuksesta. Tutkimuksesta uutisoi Study Finds.

Tulokset antavat viitteitä siitä, että runsaalla sosiaalisen median käytöllä voi olla kielteisiä vaikutuksia.

”Tämä on tärkeä tutkimuskohde, koska mielenterveysongelmat ja sosiaalinen eristäytyminen ovat epidemian tasolla nuorten aikuisten keskuudessa”, sanoo tutkimuksesta vastannut tutkija Brian A. Primack.

Tutkimuskyselyyn osallistui 1787 19–32-vuotiasta amerikkalaista. Kyselyssä selvitettiin, miten usein osallistujat käyttivät 11 suosituinta sosiaalisen median kanavaa ja kuinka kauan käyttö kerrallaan tyypillisesti kesti. Sosiaalisen median kanavat olivat Facebook, YouTube, Twitter, Google Plus, Instagram, Snapchat, Reddit, Tumblr, Pinterest, Vine and LinkedIn

Ne vastaajista, jotka käyttivät enemmän kuin kaksi tuntia päivässä sosiaalisen median kanavilla osoittivat kaksi kertaa todennäköisemmin riskejä sosiaalisesti eristäytymisestä kuin vastaajat, jotka eivät käyttäneet sosiaalista mediaa 30 minuuttia enempää. Nuoret aikuiset, jotka vierailivat sivuilla vähintään 58 kertaa viikossa, kokivat kolme kertaa todennäköisemmin sosiaalisen eristäytymisen tunteita kuin ne vastaajat, jotka kirjautuivat sivuille yhdeksän kertaa viikossa.

”Olemme luonnostamme sosiaalisia olentoja, mutta moderni elämä jakaa meitä enemmän kuin tuo yhteen. Vaikka näyttäisi siltä, että sosiaalinen media tuo mahdollisuuksia täyttää sosiaalisia aukkoja, tutkimuksen tulokset kertovat, että se ei ehkä kuitenkaan ole ratkaisu, jota ihmiset etsivät”, Primack sanoo.

Hänen mukaansa sosiaalisen median käyttö voi viedä niin paljon aikaa, että se saattaa olla pois tosielämän sosiaalisista tilanteista. Sosiaalisen median runsas käyttö voi myös näkyä kateutena muiden elämää kohtaan.

Tutkijat ehdottavat, että nuorten aikuisten sosiaalisen median käyttöä voitaisiin tiedustella terveydenhuollossa ja samalla pitää silmällä siitä mahdollisesti aiheutuvia oireita.

Uusimmat
MAINOS