S-ryhmän toteuttaman asiakaskyselyn vastaajat toivovat juhannuspöytään perinteisiä kesämakuja: uusia perunoita (82 prosenttia), grillattua lihaa (66 prosenttia), grillimakkaraa (64 prosenttia) sekä grillattuja (55 prosenttia) ja tuoreita (52 prosenttia) kasviksia.
– Vaikka grillimakkara ja erilaiset lihat kuuluvat edelleen monen juhannuspöytään, on viime vuosina suosiotaan kasvattaneet myös erilaiset kasviproteiinit, kala sekä grillijuustot, kertoo S-ryhmän päivittäistavarakaupan myyntijohtaja Hans Backström tiedotteessa.
– Juhannusviikko on myös hedelmä- ja vihannestuoteryhmässä vuoden suurin yksittäinen myyntiviikko ja uusien ravitsemussuositusten mukaisesti kasviksia kannattaakin lisätä kesälautaselle. Grilliin valitaan perinteisesti muun muassa herkkusieniä, kesäkurpitsaa ja maissia, jonka myynti lähes kolminkertaistuu juhannusviikolla verrattuna muihin kesän viikkoihin. Klassikoiden lisäksi grilliin sopivat hyvin myös esimerkiksi suippopaprikat, nektariinit ja ananas, Backström vinkkaa.
Vastaajista suurin osa kertoi grillauksen kuuluvan heillä useimmiten (37 prosenttia) tai aina (36 prosenttia) juhannuksen viettoon.
Herkkujen osalta jäätelö (37 prosenttia) ja perinteinen mansikkakakku (30 prosenttia) kuuluvat monen asiakaskyselyyn vastanneen juhannusmakuihin. Myös letut ja ohukaiset ovat suosittuja juhannuspöydässä.