Verkkouutiset

”Kaikkien aikojen sopimusrikkomus” – artistit taistelevat leivästä ja eurosta

Brysselissä päätetään suomalaistenkin luovien alojen ammattilaisten elannosta. Verkon vapaus vai tekijänoikeudet?

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Musiikin, elokuvien, kirjallisuuden, tanssitaiteen ja muiden luovien alojen edunvalvojat kansoittavat nyt Brysseliä, jossa päätetään uudesta tekijänoikeusdirektiivistä.

Digitalisoituminen on tyrehdyttänyt artistien tulovirrat ja mullistanut ansaintalogiikan. Murros on jatkunut pitkään eikä loppua näy.

– Tässä on kyse leivästä ja euroista. Luovan alan tekijöiden ja alan yritysten tulevaisuudesta, kasvusta ja työpaikoista, Teoston yhteiskuntasuhteista ja EU-asioista vastaava Riikka Railimo sanoo.

Musiikkikentällä eri rooleissa 2000-luvun alusta vaikuttanut Kari Saarilahti huomauttaa, että vielä 15 vuotta sitten levy-yhtiöt ja artistit elivät tyytyväisessä kuplassaan. Sitten CD-levyjen myynti lähti syöksykierteeseen. Keikkailun, oheistuotteiden ja tekijänoikeuksien osuus tulovirrassa korostui voimakkaasti. Nyt tekijänoikeuskorvaukset voivat muodostaa jopa suurimman osan artistin tuloista, jos hänen itse tekemänsä ja esittämänsä musiikki soi tiuhaan radiossa.

EU:n komissio haluaa vahvistaa luovan alan tekijöiden neuvotteluasemaa verkkojättejä vastaan. Komissio esittää, että suuria määriä kuluttajien lataamia sisältöjä yleisölle tarjoavien verkkotoimijoiden olisi otettava käyttöön sisällöntunnistustekniikka, joka tunnistaa tekijänoikeuden alaiset teokset.

– Direktiivin lopputulos on ratkaisevan tärkeä suomalaisten ja eurooppalaisten tekijöiden ansaintamahdollisuuksien kannalta. Jos emme nyt saa tuloksia aikaan, seuraava mahdollisuus voi olla vuosikymmenten päässä, Teoston Railimo toteaa.

Europarlamentti on jakautunut kahtia. Keskustaoikeistoryhmä EPP kannattaa pitkälti komission esitystä. Europarlamentin luovien alojen verkostoa CCL Intergroupia johtavan europarlamentaarikko Christian Ehlerin mukaan millään muulla toimialalla ei suostuttaisi tällaiseen tilanteeseen. Verkossa on hänen mukaansa käynnissä kaikkien aikojen sopimusoikeudellinen rikkomus.

Lue laaja reportaasi tekijänoikeuksien päivitystaistelusta Brysselissä Verkkouutiset Plus -palvelusta kirjautumalla sisään![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_btn title=”REKISTERÖIDY ILMAISEKSI TÄSTÄ!” shape=”square” color=”warning” align=”center” button_block=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fwww.verkkouutiset.fi%2F%23login|title:T%C3%A4st%C3%A4||” css=”.vc_custom_1509439210325{margin-top: 20px !important;}”][/vc_column][/vc_row]

Uusimmat
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)