Verkkouutiset

Kaikki maailman koodarit Suomeen ja heti

Valitettavasti kaikenlainen maahanmuutto on sotkettu sekametelisopaksi.
Harri Jaskari
Harri Jaskari
Harri Jaskari on Suomen Yrittäjien elinkeinopoliittinen johtaja ja entinen kansanedustaja.

Nyt pitäisi puhua isoilla kirjaimilla uudesta osaamisesta ja myös osaajien maahanmuutosta. Valitettavasti kaikenlainen maahanmuutto on sotkettu juhlavasti kunnon sekametelisopaksi. Suomen apua tarvitsee varmasti omassa maassaan vaaraan joutunut turvanpaikanhakija, mutta toisenlaista apua tarvitsee myös Suomesta kiinnostunut huippuammattilainen.

Työelämässä mukana olevat näkevät, että työ muuttuu nyt rajusti. Yritykset ja koko yhteiskunta digitalisoituvat kovaa kyytiä ja digityöläisten työkalut kulkevat mukana, olet sitten valvomassa paperikonetta, raportoimassa yrityksen taloudellisista luvuista tai hyväksymässä virkamiehenä kaavamuutosta.

Asiantuntija-arvioiden mukaan meillä on tällä hetkellä tarve 7000 uudelle ohjelmistoammattilaiselle. Vuosittain tarve lisääntyy lähes 4000 henkilöllä. Valmistuvia ICT-osaajia valmistuu vuosittain vain 1100. Me olemme todella huolissamme siitä, muuttaako Suomen osaava nuoriso pois maasta. Yhtä lailla meidän pitää olla huolissamme, saammeko parhaita osaajia maailmalta Suomeen.

Tietyt kaupunkiseudut Suomessa ovat jo lähteneet liikkeelle taklaamaan digitaalisen liiketoiminnan osaajapulaa. Vaasan seudulla ollaan lanseeraamassa ”Digitalisaatio Akatemiaa” joka on lähtenyt liikkeelle yritysten osoittamasta tarpeesta saada osaavaa henkilökuntaa. Akatemia nähdään keinona saada alueelle ulkomaisia opiskelijoita, joille taataan samalla työpaikka alueella toimivassa kansainvälisessä yhtiössä.

Kansainvälinen rekrytointi on Suomessa edelleen todella vaikeaa. On todella vaikea uskoa korviaan, että työluvan saanti osaajille kestää esimerkiksi pääkaupunkiseudulla kahdeksan kuukautta. Tarvitsemme joka puolelle Vaasan mallin mukaista uutta ajattelutapaa.

Suomi tarvitsee muuntokoulutusta omalle työvoimalle läpi koko elämän – se on tietysti lähtökohta. Valitettavasti edes kaikista työttömistä insinööreistämme ei tule huippukoodaria hetkessä – ja kaikkia se ei edes kiinnosta. Suomi tarvitsee lisää kansainvälistä osaamista maahamme. Siksi myös ulkomaisten osaajien houkuttelu on otettava keinovalikoimaamme.

Maailmalta löytyy jo useita mainioita malliesimerkkejä maista, jotka ovat olleet strategisia osaajien houkuttelussa. Nyt tarvitaan Kanadan ja Australian mallia myös Suomeen. Aloitetaan vaikka digiosaajista. Jos olet alan huippukoulutettu ja löydät työpaikan Suomesta – tervetuloa! Työlupa tunnissa!

Uusimmat

Suosittelemme

MAINOS