Verkkouutiset

Euroja ja lompakko. LEHTIKUVA / MILLA TAKALA

Kai Mykkänen Ylelle: Ostovoima paranee myös alentamalla palkan veroa

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajan mukaan ihmisille jäisi enemmän rahaa käteen ja kannusteet työntekoon kasvaisivat.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen katsoo, että suomalaisten ostovoimaa voidaan parantaa palkankorotusten lisäksi palkkaverotuksen maltillisella keventämisellä.

Kevään työmarkkinatilanne näyttää erittäin vaikealta. Muun muassa Palvelualojen ammattiliitto (PAM) on päättänyt uusista kaupan alan lakoista. Samanlaisia lakkovaroituksia on tullut myös muille aloille.

– Kun meitä on muiden puolueiden tahoilta mätkitty siitä, että olemme ehdottaneet ja pidämme siitä kiinni, että palkkaverotusta pitäisi Suomessa maltillisesti mutta pitkäjänteisesti myös keventää, niin kyllä se siihenkin liittyy, että kun ostovoimaa haastetaan erityisesti tänä talvena, niin on muitakin keinoja sitä käteen jäävää ostovoimaa lisätä kuin yksinomaan palkankorotukset, Mykkänen sanoi Ylen Ykkösaamussa.

– Palkankorotuksia tietysti tarvitaan, mutta tässä suhteessa me toivoisimme, että hallituksen toimesta voitaisiin tukea tätä tasapainoista kehitystä myös sillä, että palkkaverotusta maltillisesti kevennetään, mikä tietysti kannustaa työntekoon ja antaisi ostovoimaa suomalaisille ja loisi edellytyksiä sille, että palkankorotukset olisi helpompi löytää sopimuspöydissä.

Hänen mukaansa ongelma työmarkkinoilla on ennen kaikkea se, että hinnat ovat nousseet aidosti ihmisten kannalta korkealle.

– On ymmärrettävää, että silloin palkansaajat myös edellyttävät palkankorotuksia, jotka olisivat suhteessa inflaatioon. Samaan aikaan toki yritykset ovat huolissaan siitä, että pikemminkin monella alalla näkymät ovat nyt epävarmat ja ne heikkenevät.

– Tästä sitten haetaan se tasapaino. Mutta me olemme toivottavasti siitä yhtä mieltä, että poliitikkojen ei kannata ruveta päsmäröimään siinä, mikä on oikea palkankorotusten taso. Toivottavasti nyt löytyy neuvottelukykyä ja syntyisi sellaiset ratkaisut, että suomalaiset ostovoimaltaan selviävät tästä kriisistä ja työpaikat säilyvät ja niitä tulisi lisää.

Uusimmat
MAINOS