Verkkouutiset

Kai Mykkänen: Nyt niitä uudistuksia

Kokoomusryhmyrin mukaan Suomessa tarvitaan lisää työssäkävijöitä.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkäsen mukaan Suomen on lisättävä työllisyyttä.

– Euroopan komission ennusteen mukaan Suomen talouskasvu jäisi puoleen muiden pohjoismaiden tasosta alkaneella vuosikymmenellä. Valtiovarainministeriön mukaan ero johtuu ennen kaikkea työpanoksen kehityksestä, Mykkänen kirjoittaa Uuden Suomen blogissa.

Mykkäsen mukaan pelkkä työ tuottavuuden kasvu ei riitä korjaamaan ongelmia, vaan uudistuksia tarvitaan.

– Tuottavuuskasvu ilman työmarkkinauudistuksia on jo testattu 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä. Nautimme silloin nopeasta tuottavuuden, viennin ja talouden kasvusta. Nokian vetämä Suomi vaurastui ennätysvauhtia. Samalla työttömyys pysyi sitkeästi muita pohjoismaita ja 1980-luvun Suomea korkeammalla, hän muistuttaa.

Mykkäsen mukaan Suomen ikärakenteen muutos sitoo kasvavan osan supistuvasta työpanoksesta vanhusten hoitoon.

– Ensi vuosikymmenellä myös viimeisiin elinvuosiin saapuu niin paljon aiempaa enemmän suomalaisia, että työvaltaisen hoivan tarve kasvaa rajusti. Yli 90-vuotiaiden määrä tuplaantuu. Sen hoivavastuun me haluamme hoitaa kunnialla. Siksi meidän on oikein valmistaa Suomi tällä vuosikymmenellä sellaiseen kuntoon, että hyvinvointiyhteiskunta ei tukehdu vastuisiinsa.

Mykkäsen mukaan ei näytä todennäköiseltä, että yksityinen sektori voisi kasvaa, jos työntekijöiden määrä pienenee merkittävästi.

– Työvoiman saatavuus on jo nyt keskeisimpiä vaikeuksia, joista yritykset kertovat tuotannon laajentamisesta kysyttäessä, hän muistuttaa.

Mykkänen tarjoaa hallitukselle ratkaisuja  puolivälin riihiä varten.

– Työttömyysjaksojen päättymisessä on selvä piikki ansiosidonnaisen päättymisen kohdalla. Jos näitä työttömyysjaksoja saataisiin loivemmalla tuen porrastuksella lyhennettyä edes jonkin verran, puhutaan tuntuvasta avusta työssä olevien määrään.

– Osaajia ja tekijöitä on houkuteltava maailmalta tuplasti se, mitä on viime vuosina, Mykkänen kirjoittaa.

– Se on käytännössä välttämätön edellytys, mutta ei riittävä keino tässä kirjoituksessa asetetun hyvinvointi- ja hoivatavoitteen toteuttamiseen. En näe miten selviämme kunnialla nostamatta selvästi myös työssäkäyvien osuutta Suomessa asuvista.

Uusimmat
MAINOS