Verkkouutiset

Muutos toisi korkeakouluille noin 400 miljoonaa euroa vuodessa. / LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Korkeakouluille esitetään kahdeksan miljardin pääomitusta

Kokoomuksen ryhmäjohtaja muistuttaa, ettei valtion omaisuutta saa myydä juoksevien menojen kattamiseksi.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen esittää korkeakouluille noin 400 miljoonan euron uutta vuosittaista tulovirtaa siirtämällä Solidiumin omistamat osakkeet korkeakouluille.

Valtionyhtiö Solidiumin salkussa on valtion ei-strategiset pörssiosakkeet. Mykkäsen mukaan korkeakoulut voisivat käyttää omaisuuden osinkotuottoja muun muassa tutkimus- ja kehittämistoimintaan.

– Tämä olisi historiallinen ja massiivinen siirto. Korkeakoulut voisivat osakkeiden vuosittaisella tuotolla hoitaa leijonanosan tulevan vaalikauden tutkimus- ja tuotekehityspanostusten lisäyksestä. Panostuksista on parlamentaarinen sopu, mutta toteutustapa on vielä auki, Mykkänen sanoo tiedotteessaan.

Siirto lisäisi Mykkäsen mukaan korkeakoulujen autonomiaa. Mykkänen muistuttaa, että maailman huippuyliopistoilla on tyypillisesti huomattava sijoitusvarallisuus, jolla ne rahoittavat toimintaansa.

– Korkeakouluilla on jo nyt sijoitusvarallisuutta, eli niillä on kaikilla hyvää osaamista sijoitusten itsenäiseen hoitamiseen. Pääomitus voitaisiin kuitenkin toteuttaa myös siten, että Solidium, korkeakoulujen niin halutessa, voisi edelleen pyörittää sijoitussalkkua, mutta omistajina olisivat jatkossa suomalaiset korkeakoulut, Mykkänen sanoo.

Mykkäsen mukaan moni hallitus on käyttänyt valtion omaisuutta juokseviin menoihin. Esimerkiksi Rinteen hallitus myi valtion omaisuutta kolmen miljardin edestä.

Mykkäsen mukaan siirto suojaisi valtion omaisuutta vastaavilta ”sammonryöstöiltä”.

– Valtion omaisuutta ei pidä myydä juoksevien menojen kattamiseksi. Korkeakouluille siirrettynä valtion omaisuus olisi jatkossa suojassa tällaisilta sammonryöstöiltä, Mykkänen sanoo.

Uusimmat
MAINOS