Verkkouutiset

Kahdeksan Brexit-eroleirin väitettyä väärää väittämää

Independent -lehti listasi kahdeksan harhaanjohtavinta eroleirin lupausta, joita eroleirin johtajat ovat jo osittain joutuneet perumaan.

1. Maahanmuutto muista EU-maista Britanniaan pysähtyy.

Konservatiivipuolueen europarlamentaarikko Dan Hannan myönsi jo perjantaina, että niin ei tule käymään ja niin uskovat äänestäjät tulevat pettymään.

2. Ylimääräiset 100 miljoonaa puntaa käytetään terveydenhuoltoon.

Itsenäisyyspuolue UKIP:n johtaja Nigel Farage lupasi ennen äänestystä, että jos Britannia eroaa EU:sta, osa Britannian EU:lle maksamista miljoonista käytettäisiin julkiseen terveydenhuoltoon. Farage myönsi perjantaina, että eroleirin ei olisi pitänyt tehdä sellaista lupausta.

3. Britannia voi silti pysyä sisämarkkinoilla

Sekä Ranska että Saksa ovat tehneet erittäin selväksi, että Britannia ei voi hyödyntää vapaakauppa-aluetta ja jättäytyä unionin ulkopuolelle.

4. Britannia saa itsemääräämisoikeuden takaisin

Syksyyn mennessä Britannia saa konservatiivipuolueen puoluekokouksessa uuden pääministerin. Se on kahden hengen lyhyt lista, josta kansanedustajat valitsevat pääministerin. Tämä vaaleilla valitsematon johtaja pysyy vallassa kolme vuotta, kunnes varsinaiset vaalit järjestetään.

5. Britannia säästää 350 miljoonaa puntaa viikossa

Väite, jonka mukaan Britannia antaa EU:lle viikoittain 350 miljoonaa puntaa, on kumottu jo aikoja sitten. Silti sitä käytettiin kampanjoinnissa loppuun saakka.

6. Britannia pysyy tutkimuksen ja kehityksen kärkimaana

Britannian valtion investoinnit tieteeseen ja yliopistoille ovat tyrehtyneet taantuman myötä. Sen sijaan EU rahoitti Britannian tutkimusta seitsemällä miljardilla punnalla vuosina 2007–2013.

7. Britannia säästää 2 miljardia puntaa energialaskuissa

Eroleiri lupasi, että energialaskuista voisi jättää arvonlisäveron pois. Koska Britannia on tuonnista riippuvainen, ja punnan arvo on laskenut, inflaatio tulee nousemaan ja se nostaa tosiasiassa energialaskua 12 prosenttia nykyiseen verrattuna.

8. Britannia tulee olemaan entistä mahtavampi

Euroopan unionista eropäätöksen jälkeen Britannian osakemarkkinoiden arvosta haihtui yli 200 miljardia puntaa, toisin sanoen noin 24 vuoden EU-jäsenmaksun verran.

Uusimmat
MAINOS