Verkkouutiset

Kadulla elvytettiin sairasta, ohikulkijat eivät piitanneet avunpyynnöistä

Poliisi kertoo ihmisten välinpitämättömyydestä.

Itä-Suomen poliisilaitos kertoo Facebookissa tapauksesta, jossa sairauskohtauksen saanutta henkilöä elvyttänyt ei saanut apua pyynnöistä huolimatta.

– Elvyttäessään hän näki, kuinka ohi kulki joitakin ihmisiä, jotka kuulivat kyllä avun huudot, mutta jatkoivat silti kulkuaan auttamatta.

Poliisin mukaan sairauskohtaus sattui kerrostalon pihassa kahdeksan aikaan aamulla. Avunhuudoista huolimatta kukaan ei tullut auttamaan.

– Taatusti joku kuulee avunhuudot, taatusti apua on saatavilla, kun vain joku pysähtyisi tai tulisi ulos asunnostaan katsomaan mikä on hätänä.

Mikäli epäilee omia elvytystaitojaan, tapahtumapaikalla voi auttaa monella muullakin tavalla.

– Voi esimerkiksi pitää uhria lämpimänä, hälyttää apua tai vaikka olla vaan elvyttäjän kaverina, koska saattaa olla aika todella pelottava tilanne silläkin, joka ensimmäistä kertaa elämässään elvyttää. Kahdestaan tehtäessä on helpompaa.

Poliisin mukaan elvyttäjä jaksoi yksinään elvytystä siihen saakka, kunnes ensihoitoyksikkö saapui paikalle. Myöhemmin paikalle lähetettiin myös poliisipartio.

Jos ohi kävelleet ihmiset olisivat olleet poliisipartion tiedossa, heistä olisi tehty rikosilmoitus pelastustoimen laiminlyönnistä.

– Sakkojuttu sinänsä, mutta todella väärin toimivat ne, jotka kulkivat ohitse auttamatta. Ajattelevatko nämä ihmiset, että entä jos tuo sairauskohtauksen saanut olisi ollut heidän vaimo, äiti, isä, veli, sisko tai ystävä, poliisi kysyy.

Vastaisuuden varalle poliisi antaa neuvon kaikille.

– Opettele auttamaan! Käy ensiapukursseja! Harjoittele ensiapua! Ja pysähdy auttamaan, jos joku huutaa apua.

Uusimmat
MAINOS